V domácích podmínkách připravené sladké loupáčky vhodné pro alergiky na vejce, ořechy a mléko.
Ingredience:
225 g | hladké mouky + trochu na poprášení |
85 g | sádla nebo ztuženého bílého rostlinného tuku |
105 ml | sójového, rýžového nebo ovesného mléka, případně jen vody |
1 ks | vejce |
2 lžičky | rychle působícího sušeného droždí |
2 lžičky | moučkového cukru |
3/4 lžičky | soli |
neořechový olej na vymazání | |
Na glazuru: | |
1 lžička | krystalového cukru |
1 ks | vejce |
Postup:
1. Nejlépe v nádobě kuchyňského robotu smícháme mouku se solí a cukrem, použijeme nástavec na hnětení těsta, přidáme droždí
2. Tak 15 g sádla rozehřejeme na pánvičce, odstavíme ze zdroje tepla, přidáme sójové, rýžové nebo ovesné mléko mléko (případně jen vodu), zamícháme a do teplé směsi vmícháme rozšlehané vejce, směs přidáme k moučné směsi a spustíme rorbota, aby vytvořil klasické pružné těsto
3. Těsto vyklopíme na pomoučený vál, zpracujeme rukama, až bude dokonale hladké, pak z něho poprášeným válečkem vyválíme čtvercový plát silný 1 cm
4. Horní 2/
3 těsta potřeme 1/
3 odloženého sádla, složíme horní část těsta přes střed, pak spodní třetinu ohneme stejně nahoru, okraje přitiskneme k sobě válečkem, nakonec těsto o čtvrtinu otočíme a znovu vyválíme, potřeme a přeložíme, opakujeme ještě do třetice se zbývajícím sádlem
5. Těsto zabalíme do fólie a necháme v chladu nejméně 30 minut odpočinout
6. Rozbalené těsto znovu vyválíme na pomoučeném vále do čtverce, ale už nepřidáme žádné mléko, složíme jako předtím, otočíme a znovu vyválíme, znovu přeložíme
7. Poprášíme váleček moukou a znovu těsto vyválíme tentokrát na čtvercový plát vysoký 5 mm, zarovnáme okraje a nakrájíme na 4 stejné čtverce
8. Každý čtverec rozkrojíme na 2 trojúhelníky, papír na pečené potřeme olejem neořechového původu
9. Vejcem rozšlehaným spolu s krystalovým cukrem potřeme připravené trojúhelníčky těsta, začneme od dlouhého okraje, srolujeme, zahneme do půlměsíce a přeložíme na potřený pečící papír
10. Zamotané loupáčky potřeme znovu glazurou, lehce potřeme i olejem a necháme kynout v teple, dokud nezdvojnásobí těsto svůj objem, bude to trvat asi 40 minut
11. V troubě vyhřáté na 220 °C pečeme asi 15 minut, až budou loupáčky pěkně nadýchané a zlatavé
12. Můžeme je podávat ještě teplé, nebo je přendáme na mřížku a necháme úplně vychladnout.