REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Linecká očka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedno z nejznámějších vánočních cukroví, linecká očka plněná zavařeninou.


Ingredience:
520 gextra hladké mouky
450 gmásla
240 gmoučkového cukru
4 ksžloutky z větších vajíček
nepatrně nastrouhané citrónové kůry
rybízová zavařenina
vanilkový cukr na posypání

Postup:

1. Do mísy s moukou usekáme změklé máslo, přidáme cukr, žloutky, ustrouhanou citrónovou kůru a vypracujeme hladké těsto
2. Těsto odložíme nejméně na 1 hodinu do chladničky odpočinout
3. Odpočinuté těsto vyválíme na placku 1 až 2 mm silnou a vykrajujeme z ní stejná kolečka, jež klademe na nepomaštěný plech (těsto je dost tučné) a v středně vyhřáté troubě upečeme dozlatova
4. Teplá kolečka klademe lopatičkou opatrně na rovnou plochu aby se nezkroutila
5. Kolečka na druhém plechu mají uprostřed „očka“, která jsme vykrojili pomoučeným náprstkem
6. Vychladlé pečivo spojujeme rybízovou zavařeninou (u vrchního kolečka musí být vidět zavařenina)
7. Linecká očka klademe do papírové krabice, každou vrstvu pocukrujeme vanilkovým cukrem a uzavřeme víkem, aby cukroví nevyschlo, po 1 týdnu je pečivo křehké.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy