REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lenecké cukroví slepované ořechovým krémem, přelité čokoládovou polevou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasické linecké cukroví slepované ořechovým krémem a přelévané čokoládovou polevou připravenou z tyčinky “Ledové kaštany”, dále zdobené dle fantazie.


Ingredience:
Na linecké cukroví:
300 ghladké nebo špaldové mouky
200 gmásla nebo margarínu
100 gpráškového cukru nebo pomletého třtinového cukru
1 ksvaječný žloutek
nastrouhaná citronová kůra
mouka na vál, papír na pečení
Na ořechovou nápň:
150 gpráškového cukru
200 gmletých ořechů
1 sáčekvanilkového cukru
1 dclmléka
Na polevu:
1 ksčokoládová tyčinka "Ledové kaštany"
vodní lázeň

Postup:

1. Na desku si prosejeme mouku a cukr, přidáme nastrouhané máslo, žloutek a citrónovou kůru, a rychle uhněteme na jemné těsto, necháme ho v chladu minimálně 2 hodiny, nejlépe však přes noc odležet zabalené do fólie
2. Rozválíme si ho na 3-5 mm a vykrajujeme tvary, které ukládáme na plech s mastným papírem
3. Pečeme v předehřáté troubě tak na 180 °C dokud nám nezezlátnou
4. Vyjmeme a ukládáme na rovnou podložku
5. Po vychladnutí spojujeme v tomto případě ořechovou náplní a zdobíme (přeléváme) čokoládovou polevou (čokoládovou tyčinku “Ledové kaštany” si rozpustíme ve vodní lázni, dobře promícháme a hmotou cukroví přeléváme).

Příprava ořechové náplně:
1. Mléko, cukr a vanilkový cukr necháme povařit
2. Přidáme ořechy, smícháme vypneme a necháme vychladnout.

Doporučení:

Dále můžeme ozdobit různým cukrářským zdobením!

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

K oslavám patří dort. Upečte si jeden ke stoletému výročí želatinových bonbonů

Blíží se prosinec a s ním i sváteční atmosféra. Letošní poslední měsíc v roce bude speciální i pro společnost Haribo, která 13. prosince oslaví 100. výročí svého založení. Seznamte se s její dlouhou historií a připravte si spolu s námi speciální narozeninový dort, vždyť takové jubileum si oslavu zaslouží.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy