REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Leberkäse

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Leber (německy játra) a käse (německy sýr), tedy „játrový sýr“ je opravdu dost zavádějící název, protože v tomto pokrmu sýr nenajdete a jater je tam poskrovnu! Je to spíše hodně jemná sekaná, která se jí jak teplá, například s brambory, tak studená, například vložená do čerstvé kulaté rohlíkové bulky.


Ingredience:
1,2 kgvepřového bůčku bez kosti
1,2 kgvepřového plecka
300 gvepřových jater
200 gledu
6-8 ksstroužků česneku
mleté nové koření
muškátový oříšek
citrónová kůra
bobkový list
mletý kmín
mletý pepř
majoránka
voda
sůl
forma a papír na pečení

Postup:

1. Bůček, plecko a játra pomeleme na masovém strojku velmi na jemno, směs společně s ledem rozsekáme v elektrickém robotu s noži (kutru) na jemnou masovou fáš, podle potřeby během míchání přiléváme studenou vodu
2. Fáš ochutíme prolisovaným česnekem, solí a mletým nebo nadrobno podrceným kořením, které dávkujeme po špetkách, dobře promícháme a vložíme do vhodné formy vyložené papírem na pečení (skvělá je například forma na srnčí hřbet)
3. Pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C tak 60 až 70 minut
4. Leberkäse podáváme například s bramborovým nebo zelným salátem nebo jinak upravenými brambory, také se dá vložit do housky potřené hořčicí … chutná jak teplý, tak i studený!

Doporučení:

Plátky leberkäse se v Rakousku také grilují na roštu grilu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy