Leber (německy játra) a käse (německy sýr), tedy „játrový sýr“ je opravdu dost zavádějící název, protože v tomto pokrmu sýr nenajdete a jater je tam poskrovnu! Je to spíše hodně jemná sekaná, která se jí jak teplá, například s brambory, tak studená, například vložená do čerstvé kulaté rohlíkové bulky. U nás se jí také říká bavorská sekaná.
Ingredience:
1,2 kg | vepřového bůčku bez kosti |
1,2 kg | vepřového plecka |
300 g | vepřových jater |
200 g | ledu |
6-8 ks | stroužků česneku |
mleté nové koření | |
muškátový oříšek | |
citrónová kůra | |
bobkový list | |
mletý kmín | |
mletý pepř | |
majoránka | |
voda | |
sůl | |
forma a papír na pečení |
Postup:
1. Bůček, plecko a játra pomeleme na masovém strojku velmi na jemno, směs společně s ledem rozsekáme v elektrickém robotu s noži (kutru) na jemnou masovou fáš, podle potřeby během míchání přiléváme studenou vodu
2. Fáš ochutíme prolisovaným česnekem, solí a mletým nebo nadrobno podrceným kořením, které dávkujeme po špetkách, dobře promícháme a vložíme do vhodné formy vyložené papírem na pečení (skvělá je například forma na srnčí hřbet)
3. Pečeme v troubě vyhřáté na 160-180 °C tak 60 až 70 minut
4. Leberkäse podáváme například s bramborovým nebo zelným salátem nebo jinak upravenými brambory, také se dá vložit do housky potřené hořčicí … chutná jak teplý, tak i studený!
Plátky leberkäse se v Německu také grilují na roštu grilu.