Studený závin, výborný jako předkrm nebo slaný moučník k vínu.
Ingredience:
400 g | pečeného vykostěného kuřete |
100 g | prorostlejšího uzeného masa |
1 ks | vejce natvrdo |
1 ks | kyselé okurky |
1 ks | syrového žloutku |
1 lžíce | pažitky |
1 lžíce | zelené petrželky |
1 lžíce | strouhaného sýra |
hořčice | |
mletý pepř | |
sůl | |
Na těsto: | |
3 ks | vajec |
3 lžíce | hrubé mouky |
20 g | másla |
špetka prášku do pečiva | |
sůl |
Postup:
Nejprve upečeme závin:
1. Ušleháme tuhý sníh z bílků, pak do něj lehce vmícháme mouku s práškem do pečiva, žloutky, trochu soli 2. Těsto rozetřeme na plech potřený máslem a upečeme v troubě (180 °C) dorůžova
3. Teplý závin stočímeMezitím si připravíme náplň: 4. Pomeleme kuřecí a uzené maso, přidáme syrový žloutek, pažitku, petrželku a promícháme
5. Přidáme lžičku hořčice, mletý pepř, sůl, pokrájenou okurku, rozsekané natvrdo vařené vejce a strouhaný sýr, je-li náplň hustá, zředíme ji trochou mléka nebo smetany
6. Nakonec studený závin rozvineme, potřeme jej pomazánkou a znovu svineme
7. Krájíme asi na 1 cm široké proužky, které podáváme jako předkrm nebo moučník k vínu.