V oleji opečené marinované kousky masa napíchané na špejlích, dopečené v troubě, servírované s omáčkou z okurky, bílého jogurtu a dalších ingrediencí.
Ingredience:
800 g | stehenních kuřecích řízků |
olej na smažení | |
koření tzatziki na posypání | |
salát a červená řepa na ozdobu | |
Na marinádu: | |
1 lžička | oregana |
4 lžíce | olivového oleje |
2 ks | stroužků česneku |
mletý pepř | |
sůl | |
Na tzatziki: | |
2 lžíce | olivového oleje |
1 lžíce | nasekaného kopru |
1 lžíce | citronové šťávy |
400 g | hustého bílého jogurtu |
3 ks | stroužků česneku |
1 ks | větší salátové okurky |
sůl |
Postup:
1. Připravíme si marinádu; oloupané stroužky česneku nakrájené na drobno smícháme s oreganem, solí, mletým pepřem a olivovým olejem
2. Kuřecí maso očistíme, omyjeme, osušíme, nakrájíme na širší pruhy, napícháme na jehly nebo navlhčené špejle, pak obalíme v připravené marinádě, posypeme kořením tzatziki a necháme alespoň 30 minut odležet
3. Mezitím připravíme omáčku tzatziki; omytou okurku nastrouháme na hrubo, neloupeme, vymačkanou šťávu slijeme, přidáme oloupané prolisované stroužky česneku, citronovou šťávu, olivový olej, na drobno nasekaný kopr, bílý jogurt, vše dobře promícháme, dochutíme solí a dáme vychladit
4. Marinované špízy opečeme zprudka na rozehřátém oleji, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a dopečeme doměkka
5. Špízy podáváme s tzatziki, listem salátu, trochou sterilované řepy a pita chlebem.