V troubě upečená masová roláda z vykostěného kuřete naplněného směsí z uzeného, kopřiv, sněhu z vaječných bílků, opečených rohlíků a dalších ingrediencí, servírovaná za studena, například jako studený předkrm.
Ingredience:
1 ks | většího kuřete |
4 ks | žemle (rohlíku) |
3 ks | vejce |
2 ks | stroužky česneku |
200 g | vařeného uzeného masa |
50 g | másla |
100 ml | smetany na šlehání |
muškátový oříšek | |
plocholistá petržel | |
kopřivy | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Kuře si vykostíme, vytvoříme plát, který si naklepeme (kusy masa musí být rovnoměrně rozprostřené po celém plátu) a zkraje poklademe nádivkou
2. Připravíme si nádivku; housky nasucho opečeme, zalijeme smetanou, přidáme nasekané a spařené kopřivy, česnek, petržel, vařené uzené, žloutky utřené s máslem, dochutíme muškátem, solí, pepřem a na závěr vmícháme ušlehané bílky
3. Roládu svineme a omotáme motouzem
4. Osolíme, opepříme, potřeme zbytkem másla a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova asi 45 minut až 1 hodinu dle velikosti
5. Necháme vystydnout a pak krájíme na plátky a podáváme jako předkrm s pečivem.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika