REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krůtí pečeně na divoko

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slaninou prošpikovaná prsa nebo stehna krůty upečená doměkka na zelenině, podlitá červeným vínem a vývarem, jednotlivé porce servírované spolu s omáčkou s červeným vínem a pasírovanou kořenovou zeleninou.


Ingredience:
600-800 gkrůtího masa v celku (prsa nebo stehna)
100 gslaniny na prošpikování
250 mlsmetany na vaření
100 mlčerveného vína
10 kskuliček černého pepře
10 kskuliček nového koření
4 ksbobkové listy
2 kscibule
2 ksmrkve
1 kskořenové petržele
1/4 ksceleru
1 lžícehladké mouky
drůbeží vývar na podlévání
muškátový oříšek
plátky citronu
tymián
ocet
olej
sůl
Na ozdobu:
kolečka citronu, snítky tymiánu, marmeláda (brusinková, rybízová ...)

Postup:
  1. Maso prošpikujeme hranolky slaniny, potřeme olejem, osolíme a uložíme do pekáče, posypeme tymiánem, kuličkami koření, na půlkolečka nakrájenou cibulí a na kousky pokrájenou kořenovou zeleninou, přidáme také bobkové listy a kousek citronu na ovonění, necháme 12 až 24 hodin v chladnu odležet
  2. Do pekáčku nalijeme červené víno, přidáme trochu vývaru a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C doměkka, během pečené maso podléváme vývarem a přeléváme výpekem
  3. Měkké krůtí vytáhneme, uchováme v teple, z pekáče vybereme bobkové listy a citron, zbylý výpek rozmixujeme nejlépe ponorným tyčovým mixérem
  4. Omáčku přecedíme do hrnce, zahřejeme k bodu varu, dochutíme smenatanou, ve které jsme rozšlehali trochu mouky, promícháme, chvíli necháme povařit, dle chuti omáčku dochutíme solí, muškátovým oříškem a octem
  5. Krůtí pečeni rozkrájíme na jednotlivé porce a servírujeme přelité, nebo jen podlité (jak kdo má rád), připravenou omáčkou ozdobené kolečky citronu, marmeládou a snítky tymiánu.
Doporučení:

Jako přílohu servírujeme například špecle, houskový knedlík ….

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy