Slaninou prošpikovaná prsa nebo stehna krůty upečená doměkka na zelenině, podlitá červeným vínem a vývarem, jednotlivé porce servírované spolu s omáčkou s červeným vínem a pasírovanou kořenovou zeleninou.
Ingredience:
600-800 g | krůtího masa v celku (prsa nebo stehna) |
100 g | slaniny na prošpikování |
250 ml | smetany na vaření |
100 ml | červeného vína |
10 ks | kuliček černého pepře |
10 ks | kuliček nového koření |
4 ks | bobkové listy |
2 ks | cibule |
2 ks | mrkve |
1 ks | kořenové petržele |
1/4 ks | celeru |
1 lžíce | hladké mouky |
drůbeží vývar na podlévání | |
muškátový oříšek | |
plátky citronu | |
tymián | |
ocet | |
olej | |
sůl | |
Na ozdobu: | |
kolečka citronu, snítky tymiánu, marmeláda (brusinková, rybízová ...) |
Postup:
- Maso prošpikujeme hranolky slaniny, potřeme olejem, osolíme a uložíme do pekáče, posypeme tymiánem, kuličkami koření, na půlkolečka nakrájenou cibulí a na kousky pokrájenou kořenovou zeleninou, přidáme také bobkové listy a kousek citronu na ovonění, necháme 12 až 24 hodin v chladnu odležet
- Do pekáčku nalijeme červené víno, přidáme trochu vývaru a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C doměkka, během pečené maso podléváme vývarem a přeléváme výpekem
- Měkké krůtí vytáhneme, uchováme v teple, z pekáče vybereme bobkové listy a citron, zbylý výpek rozmixujeme nejlépe ponorným tyčovým mixérem
- Omáčku přecedíme do hrnce, zahřejeme k bodu varu, dochutíme smenatanou, ve které jsme rozšlehali trochu mouky, promícháme, chvíli necháme povařit, dle chuti omáčku dochutíme solí, muškátovým oříškem a octem
- Krůtí pečeni rozkrájíme na jednotlivé porce a servírujeme přelité, nebo jen podlité (jak kdo má rád), připravenou omáčkou ozdobené kolečky citronu, marmeládou a snítky tymiánu.
Jako přílohu servírujeme například špecle, houskový knedlík ….
Poznámka:Foto: Naďa Indruchová