Krůta prošpikovaná slaninou, mandlemi a salámem, plněná mandlovou nádivkou, upečená dozlatova.
Ingredience:
Rozpis na 8 porcí: | |
3000 g | krůty |
100 g | anglické slaniny |
100 g | drůbežího salámu |
2 lžíce | másla |
1 lžíce | loupaných mandlí |
1 lžička | mleté sladké papriky |
1 lžička | mleté pálivé papriky |
mletý černý pepř | |
voda | |
sůl | |
Na nádivku: | |
100-200 ml | smetany na vaření |
2 lžíce | másla |
1 lžíce | loupaných mandlí |
4 ks | rohlíků z předchozího dne |
2 ks | vajec |
špetka mletého muškátového oříšku | |
sůl |
Postup:
1. Anglickou slaninu i část drůbežího salámu nakrájíme na hranolky a necháme v mrazničce ztuhnout
2. Očištěnou krůtu opláchneme, osušíme, prošpikujeme ji mandlemi a hranolky slaniny i salámu, zvenku i zevnitř posypeme solí, pepřem, mletou sladkou i pálivou paprikou
3. V míse utřeme žloutky se změklým máslem, muškátovým oříškem a solí, pak přidáme zvlhčené smetanou na kostičky nakrájené rohlíky, mandle, promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků
4. Připravenou krůtu naplníme nádivkou, otvor sešijeme nebo spíchneme párátky, aby nádivka nevytekla, vložíme do pekáčku a přidáme zbylý, na drobno nakrájený salám
5. Krůtu poklademe kousky másla, podlijeme vodou, přiklopíme, vložíme do vyhřáté trouby na 190 °C a pečeme asi 150 minut (podle velikosti), za občasného přelévání šťávou a podle potřeby podlévání vodou
6. Ke konci pekáč odklopíme a dopečeme dozlatova.