REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kroupová jelítka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jeden z receptů používaných při domácí zabijačce.


Ingredience:
poměr surovin:
30 %tučného vepřového masa (z laloků)
20 %ostatního vepřového masa a drobů (z hlavy a plíce)
25 %vařených krup
15 %vepřové krve
5 %škvarků (ze střevního sádla)
5 %tučné polévky
Koření na 10 kg kroupových jelítek:
15 gmletého pepře
10 gmletého kmínu
5 gmletého nového koření
4 gmajoránky
150 gsmažené cibulky
150 gsoli

Postup:

1. Vařené tučné maso z laloků nakrájíme na O,
5 cm kostičky
2. Škvarky s plícemi a tvrdší části vařeného masa umeleme na masovém strojku
3. Křehčí a měkčí části masa nakrájíme na hrubší kostičky (O,
5 cm)
4. Do větší nádoby dáme vařené kroupy, přidáme přecezenou krev a promícháme, pak přidáme nakrájené i umleté suroviny a tučný vývar
5. Prejt ihned osolíme, okořeníme mletým pepřem, mletým novým kořením, mletým kmínem, majoránkou, smaženou cibulkou a dobře promícháme, podle chuti ještě upravíme solí a kořením
6. Ihned plníme do připravených rozvlažených, z jedné strany zašpejlovaných tlustých vepřových střev
7. Naplněná jelítka zašpejlujeme z druhé strany a vkládáme do vařící polévky
8. Když přejde var, snížíme teplotu na 90 °C
9. Při této teplotě dováříme 10 až 30 minut podle síly střev
10. Pak přezkoušíme, zda jsou jelítka dostatečně provařená: nejsilnější jelítko propíchneme čistou špejlí
11. Špejle po vytažení nesmí být krvavě zbarvena a otvorem nesmí vytékat krvavě zbarvená šťáva
12. Po přezkoušení vyjmeme jelítka z polévky do studené vody, opláchneme arozložíme na dřevěné desky.

Doporučení:

Podle své chuti můžeme přidat ke koření i zázvor popř.třený česnek.

Poznámka:

Špejlování střev: Střívko se propíchne špejlí těsně při okraji, nejlépe proti tuku uvnitř střeva. Špejle se obtočí vrchem přes otevřený okraj a střívko se znovu stejným směrem propíchne tak, aby se otevřený kraj uzavíral. Stejným způsobem se střevo špejluje potřetí, popřípadě počtvrté, až je celý otvor uzavřen. Zašpejlované střívko se posune na konec špejle a odlomí. Stejně se špejlují střívka po naplnění jaternic prejtem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy