REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kroupová jelítka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jeden z receptů používaných při domácí zabijačce.


Ingredience:
poměr surovin:
30 %tučného vepřového masa (z laloků)
20 %ostatního vepřového masa a drobů (z hlavy a plíce)
25 %vařených krup
15 %vepřové krve
5 %škvarků (ze střevního sádla)
5 %tučné polévky
Koření na 10 kg kroupových jelítek:
15 gmletého pepře
10 gmletého kmínu
5 gmletého nového koření
4 gmajoránky
150 gsmažené cibulky
150 gsoli

Postup:

1. Vařené tučné maso z laloků nakrájíme na O,
5 cm kostičky
2. Škvarky s plícemi a tvrdší části vařeného masa umeleme na masovém strojku
3. Křehčí a měkčí části masa nakrájíme na hrubší kostičky (O,
5 cm)
4. Do větší nádoby dáme vařené kroupy, přidáme přecezenou krev a promícháme, pak přidáme nakrájené i umleté suroviny a tučný vývar
5. Prejt ihned osolíme, okořeníme mletým pepřem, mletým novým kořením, mletým kmínem, majoránkou, smaženou cibulkou a dobře promícháme, podle chuti ještě upravíme solí a kořením
6. Ihned plníme do připravených rozvlažených, z jedné strany zašpejlovaných tlustých vepřových střev
7. Naplněná jelítka zašpejlujeme z druhé strany a vkládáme do vařící polévky
8. Když přejde var, snížíme teplotu na 90 °C
9. Při této teplotě dováříme 10 až 30 minut podle síly střev
10. Pak přezkoušíme, zda jsou jelítka dostatečně provařená: nejsilnější jelítko propíchneme čistou špejlí
11. Špejle po vytažení nesmí být krvavě zbarvena a otvorem nesmí vytékat krvavě zbarvená šťáva
12. Po přezkoušení vyjmeme jelítka z polévky do studené vody, opláchneme arozložíme na dřevěné desky.

Doporučení:

Podle své chuti můžeme přidat ke koření i zázvor popř.třený česnek.

Poznámka:

Špejlování střev: Střívko se propíchne špejlí těsně při okraji, nejlépe proti tuku uvnitř střeva. Špejle se obtočí vrchem přes otevřený okraj a střívko se znovu stejným směrem propíchne tak, aby se otevřený kraj uzavíral. Stejným způsobem se střevo špejluje potřetí, popřípadě počtvrté, až je celý otvor uzavřen. Zašpejlované střívko se posune na konec špejle a odlomí. Stejně se špejlují střívka po naplnění jaternic prejtem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Neházejte luštěniny do jednoho pytle a neochuzujte se o skvělý zdroj zdraví

Luštěniny nejsou jen zelená čočka a hrách. Tato rodina je bohatá a nabízí spoustu různých chutí. Součástí jídelníčku by měla být nejen díky své variabilitě užití a chutí, ale také pro blahý vliv na naše zdraví. Moderní gastronomie luštěniny využívá často a díky tomu stále roste její popularita, a to nejen mezi vegetariány a vegany. Seznamte se s dalšími druhy luštěnin a pozvedněte jejich konzumaci v České republice, která je celosvětově podprůměrná. Nevyhýbejte se luštěninám, nevíte, o co přicházíte.

číst dále ...

Nové exkluzivní japonské whisky na českém trhu

Společnost Premier Wines & Spirits s novým rokem 2020 představuje rozšířené portfolio svého whisky sortimentu. Nově na náš trh přináší stále oblíbenější japonské whisky. Konkrétně zde pořídíte exkluzivní Kura The Whisky a whisky Kamiki, která jako první zraje v sudech z japonského cedru.

číst dále ...

Překvapivě dietní: obohaťte letos svůj jídelníček o suroviny, které byste na první pohled možná rázně odmítli

Začali jste nový rok s předsevzetím dostat se do kondice a ideálně pár kilo zhubnout? Letos by to pro vás nemusel být takový oříšek, měli byste ale volit správnou cestu. Nebojte se hladovění, naopak, dietní jídelníček může být bohatý a chutný. Stačí zařadit potraviny, o kterých byste možná na první pohled ani neřekli, že vám v boji s přebytečnými kily mohou pomoci.

číst dále ...

Směs od Labety – Mazanec bez lepku

Mazat se s mazancem? Proč ne, když máte dost času. Se směsí od Labety je to ale taková hračka, že si tuhle sladkou dobrotu upečete i několikrát za rok, nejen na Vánoce. Navíc se jedná o bezlepkový produkt, takže ho můžete bez obav nabídnout i jakékoli návštěvě. Do těsta už stačí jen přidat mléko, máslo a žloutky. Dle chuti doplníte do těsta rozinky, kandované ovoce, ořechy nebo mandle. Pečení si pak můžete usnadnit v domácí elektrické pekárně. A je raz dva napečeno. Mazanec od Labety si zamilujete vy i celá vaše rodina stejně jako ten od babičky.

číst dále ...

Už jste našli drink, který vám sedí? Frank Sinatra si ho namíchal sám

Důvod k oslavám se vždycky najde a co si budeme nalhávat, většinu oslav doprovází drinky s aspoň kapkou alkoholu. Kvalitnímu drinku se nevyhýbají slavné osobnosti ani členové královských rodin. Zjistěte, co nesmí chybět v Buckinghamském paláci, kdo bedlivě počítal počet kostek ledu ve skleničce, nebo čím byste zapůsobili na sex symbol své doby, Marylin Monroe.

číst dále ...

Není farmář jako farmář o marketingovém triku na obalech potravin

Farmářský, bio, maminčin, domácí… Tolik různých nápisů se objevuje na obalech potravin. Dokážeme si ale představit, co se za nimi skrývá? Ne všechny jsou oficiálně stanovené zákonem a můžeme tak lehce nalítnout lacinému triku prodejcovu. Čtěte a dozvíte se, na co si dát pozor při příští návštěvě obchodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy