Jelítka z krkovičky, krup, česneku, koření, vepřové krve, cibule a slaniny.
Ingredience:
1,5 kg | krkovice |
800 g | slaniny |
100 g | cibule |
250 ml | vepřové krve |
1 lžíce | sádla |
1 balíček | krup |
3 ks | stroužků česneku |
špetka muškátového květu | |
vepřová střívka | |
špetka skořice | |
mletý pepř | |
tymián | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Očištěnou krkovičku uvaříme v mírně osolené vodě doměkka, necháme vychladnout a nakrájíme na drobné kostičky, vývar si dáme stranou
2. Přebrané kroupy uvaříme v dostatečném množství vody, scedíme je a přidáme k masu
3. Na rozehřátém sádle zpěníme oloupanou, na drobno nakrájenou slaninu i oloupanou cibuli a přidáme k masu
4. Směs podle chuti okořeníme oloupanými utřenými stroužky česneku, špetkou skořice i muškátového květu, tymiánem, mletým pepřem, solí a vše dobře promícháme
5. Nakonec vmícháme vepřovou krev a podle potřeby vývar z masa
6. Připravenou směsí naplníme střívka, zašpejlujeme je, vložíme do vroucí vody a velmi zvolna vaříme asi 30 minut.
Jelítkový prejt je možné také upéct v pekáčku a pak krájet na plátky.