Přiměřeně mastný, dobře upečený prejt připravený z předvařených surovin a koření.
Ingredience:
Rozpis na 5 porcí: | |
800 g | vepřové hlavy s kostí |
235 g | veky nebo žemle |
165 g | pitné vody |
100 g | vývaru z masa |
100 g | vepřových jater |
70 g | vepřové plíce |
65 g | vepřového búčku s kostí |
40 g | cibule |
40 g | sádla |
20 g | česneku |
20 g | soli |
10 g | citronové kůry |
1,5 g | nového koření |
1,5 g | černého pepře |
1 g | majoránky |
mírně osolená voda na uvaření surovin |
Postup:
1. Pečlivě očištěnou a opláchnutou vepřovou hlavu, plíce a bůček uvaříme spolu s cibulí v mírně osolené vodě, měkké maso vykostíme a rozsekáme nadrobno
2. Omytá játra umeleme na masovém strojku, přidáme rozmačkanou, ve vodě máčenou žemli, rozsekané maso, česnek utřený se solí, jemně nastrouhanou citronovou kůru, v ruce rozdrcenou majoránku, mleté koření a vývar z masa, vše pečlivě promícháme
3. Prejt osolíme, přendáme do pekáče vymazaného sádlem a upečeme.
Jako přílohu servírujeme vařené brambory, čerstvý chléb, podušené kysané zelí …
Poznámka:165 g pitné vody je cca 165 ml vody, nebo také 8 polévkových lžic vody.