Recept na prejt vyráběný při domácí zabijačce.
Ingredience:
3 kg | vepřové hlavy |
1 kg | žemle |
500 g | vepřového bůčku |
500 g | vepřových jater |
500 g | vepřových plic |
500 ml | vývaru z kostí |
1 ks | utřený česnek (palice) |
mleté nové koření | |
mletý černý pepř | |
citrónová kůra | |
škvařené sádlo | |
majoránka | |
sůl |
Postup:
1. Dobře propláchnutou a očištěnou hlavu a bůček uvaříme v mírně osolené vodě tak, aby maso bylo tužší
2. Plíce vaříme zvlášť doměkka
3. Hlavu a bůček vyjmeme, vykostíme a maso společně s plicemi nasekáme nadrobno
4. Očištěná a opláchnutá játra umeleme na jemno a promícháme se žemlí namočenou ve vodě a před použitím dobře vymačkanou
5. Pak k žemli s játry přidáme nasekané maso
6. Vše osolíme a ochutíme česnekem, citrónovou kůrou, majoránkou, novým kořením a pepřem
7. Přilijeme procezený masový vývar a dobře promícháme
8. Hotový prejt dáme do pekáče vymazaného sádlem a zvolna pečeme v troubě při 150 °C dorůžova.
Příloha: Vařené brambory, kysané zelí nebo zeleninová obloha.