REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krkonošská klobása

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V domácích podmínkách vyrobené klobásy tmavohnědé barvy, připravené z vepřové plece, tučného vepřového boku, hovězího masa a koření, vyuzené.


Ingredience:
Z 5 kg masa:
2,5 kgvepřové plece bez kůže
2 kgtučného vepřového boku bez kůže
0,5 kghovězího masa
voda
Koření na 1 kg masa:
25,5 gsolící směsi nebo soli
10 gtřeného česneku
3 gsladké mleté červené papriky
3 gmletého černého pepře
2 gdrceného kmínu
Ostatní:
vepřová sdíraná střeva
narážečka na klobásy

Postup:

1. Vepřovou plec a bok nakrájíme na kostky zhruba 1×1 cm velké, maso nasolíme solí nebo solící směsí, dobře promícháme, umačkáme a dáme do ledničky na 2 dny proležet při teplotě 4-6 °C
2. Hovězí maso také nasolíme, po proležení umeleme na masovém strojku (přes desku s otvory 2-3 mm) a potom umixujeme s částí vody v dobře pojivou spojku, před koncem mixování přidáme koření (kromě papriky) rozmíchané ve vodě
3. Proleželé kostky vepřového masa promícháme s paprikou rozmíchanou ve vodě, přidáme spojku z hovězího masa a znovu vše důkladně promícháme
4. Směs plníme pomocí narážeče na klobásy do vepřových sdíraných střev, klobásy děláme o váze 200-250 g
5. Hotové klobásy zavěsíme na hole, vložíme do vyhřáté udírny na 14-24 °C a udíme po dobu 7-8 hodin v hustém kouři, barva vyuzených klobás bude tmavohnědá.

Doporučení:

Klobásy můžeme vyudit i horkým vzduchem, pak je udíme při teplotě do 50 °C poze 1,5-2 hodiny.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy