REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kringel

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Estonský moučník. Věnec připravený z rozkrojené rolády, zapletené do copu a upečené ve tvaru kola.


Ingredience:
Na těsto:
600 ghladké mouky
50 grozpuštěného másla
40 gčerstvého droždí
250 mlmléka
1 lžícecukru
1 lžičkasoli
2 ksžloutky
Na náplň:
100 gzměklého másla
10 lžiccukru krupice
3 lžičkyskořice

Postup:

1. Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a umícháme na kašičku, kvásek přikryjeme ubrouskem a necháme 5-10 minut kynout
2. Smícháme kvásek s dalšími ingrediencemi na těsto a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě pod čistou hadrovou utěrkou nakynout
3. Cukr smícháme se skořicí, nakynuté těsto rozdělíme na poloviny, každou polovinu rozválíme na obdélník tlustý 1 cm
4. Po celé ploše natřeme těstové pláty každý polovinou změklého másla a posypeme každý polovinou směsi cukru se skořicí, potom obdélníky srolujeme jako roládu
5. Ostrým nožem rolády podélně rozkrojíme na poloviny a ty pak zamotáme dohromady, do tvaru věnce (buď umotáme jeden velký věnec, nebo upečeme dva věnce umotané každý ze dvou nohavic)
6. Z pletence zformovaný věneček, nebo věnce přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, necháme ještě chvíli kynout
7. Jeden velký kringel nebo dva menší věnce vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme tak 30-40 minut.

Doporučení:

Podle původního originálního receptu se dělá věnec z výše uvedeného množství ingrediencí jen jeden, připravit se dá i z poloviny dávky, nebo z uvedených ingrediencí umotat hned dva.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy