Rohlíčky z vařených brambor a dalších ingrediencí, naplněné makovou náplní, upečené dozlatova, nakonec obalené v cukru.
Ingredience:
150 g | vařených brambor |
150 g | hladké mouky |
70 g | cukru krupice |
70 g | tuku na pečení |
1 ks | vejce |
1 sáček | vanilinového cukru |
1/2 sáčku | kypřicího prášku do pečiva |
špetka soli | |
mouka na vál | |
moučkový cukr na obalení | |
Na makovou náplň: | |
1 sáček | vanilinového cukru |
1 lžička | másla |
150 g | máku |
80 g | cukru |
3 dl | mléka |
strouhaná citronová kůra | |
mletá skořice | |
trochu rumu (nemusí být) |
Postup:
1. Připravíme si náplň; umletý mák zalijeme mlékem a asi 5 minut podusíme, pak přidáme rozpuštěné máslo, oba druhy cukru, ochutíme skořicí, na jemno nastrouhanou citronovou kůrou, případně rumem, promícháme a necháme vychladnout
2. Vařené brambory nastrouháme, přidáme prosátou hladkou mouku s práškem do pečiva, krupicový i vanilinový cukr, změklý tuk na pečení, vejce, špetku soli a vypracujeme těsto, které rozválíme na pomoučeném válu na plát
3. Nakrájíme ho na široké pruhy a ty ještě na trojúhelníky, na každý dáme lžičku náplně a ze širší strany svineme těsto směrem ke špičce do rohlíčků
4. Přeložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova
5. Ještě horké obalíme v moučkovém cukru.
Rohlíčky můžeme plnit různými náplněmi.