Ořechové vánoční pečivo upečené v troubě, slepované oříškovou nebo nugátovou náplní, zdobené čokoládovou nebo karamelovou polevou.
Ingredience:
200 g | hladké mouky |
125 g | másla nebo rostlinného tuku |
125 g | měkkého tvarohu |
70 g | jader vlašských ořechů |
2 lžíce | moučkového cukru |
1 ks | vejce |
moučkový a vanilkový cukr na obalení | |
tuk na plech |
Postup:
1. Na vál prosijeme mouku, přidáme nastrouhané nebo pomleté ořechy, cukr, měkký tvaroh, změklý tuk pokrájený na menší kousky, vejce a zpracujeme vláčné těsto
2. Těsto rozválíme na plát asi 3 mm silný, formičkou vykrájíme slzičky, které pak klademe na plech vymazaný tukem
3. V troubě vyhřáté na 170-180 °C zvolna upečeme do slabě růžova
4. Ještě teplé slzičky obalíme v moučkovém cukru smíchaném s cukrem vanilkovým.
Slzičky můžeme slepovat k sobě oříškovou nebo nugátovou náplní a zdobit čokoládovou nebo karamelovou polevou.