REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Králík vařený s houbovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Uvařený králík se zeleninou a houbami, zalitý smetanovou omáčkou.


Ingredience:
Recept pro 6 osob:
1 kspřední půlky králíka
1 ksmenší mrkve
1 kshřebíčku
150 ghříbků (žampiónů)
50 gcibule
30 gmásla
vývar ze zeleniny (z kostí)
kousek pórku
trochu tymiánu
bobkový list
trochu citrónové šťávy
špetka muškátového oříšku
zelená petržel
sůl
Na jíšku:
1/8 lsmetany
1 ksžloutku na zjemnění
50 gmásla
40 ghladké mouky

Postup:

1. Přední půlku králíka omyjeme, nakrájíme na kusy (porce), vložíme je do hrnce, nalijeme na ně tolik vývaru, aby bylo maso potopeno, a zvolna vaříme asi 1/
2 hodiny
2. Pak přidáme zeleninu, koření a maso uvaříme doměkka
3. Měkké maso z vývaru vyjmeme a dáme na talíř
4. Z másla a hladké mouky si připravíme světlou jíšku, podlijeme ji vývarem z králíka a nejméně 20 minut povaříme
5. Do připravené omáčky pak dáme na másle podušené očištěné žampióny (hříbky), okořeníme citrónovou šťávou, muškátovým oříškem, podle chuti osolíme, krátce povaříme a nakonec omáčku zjemníme žloutkem, rozkvedlaným ve smetaně
6. Uvařené porce králíka pak v omáčce prohřejeme (omáčku vařit nesmíme, neboť by se žloutek v ní srazil)
7. Před podáváním posypeme jednotlivé porce drobně rozsekanou zelenou petrželí.

Doporučení:

– Příloha: Knedlík, noky nebo dušená rýže, popřípadě těstoviny.

Poznámka:

Příprava jíšky viz: Jíška .

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy