Uvařený králík se zeleninou a houbami, zalitý smetanovou omáčkou.
Ingredience:
Recept pro 6 osob: | |
1 ks | přední půlky králíka |
1 ks | menší mrkve |
1 ks | hřebíčku |
150 g | hříbků (žampiónů) |
50 g | cibule |
30 g | másla |
vývar ze zeleniny (z kostí) | |
kousek pórku | |
trochu tymiánu | |
bobkový list | |
trochu citrónové šťávy | |
špetka muškátového oříšku | |
zelená petržel | |
sůl | |
Na jíšku: | |
1/8 l | smetany |
1 ks | žloutku na zjemnění |
50 g | másla |
40 g | hladké mouky |
Postup:
1. Přední půlku králíka omyjeme, nakrájíme na kusy (porce), vložíme je do hrnce, nalijeme na ně tolik vývaru, aby bylo maso potopeno, a zvolna vaříme asi 1/
2 hodiny
2. Pak přidáme zeleninu, koření a maso uvaříme doměkka
3. Měkké maso z vývaru vyjmeme a dáme na talíř
4. Z másla a hladké mouky si připravíme světlou jíšku, podlijeme ji vývarem z králíka a nejméně 20 minut povaříme
5. Do připravené omáčky pak dáme na másle podušené očištěné žampióny (hříbky), okořeníme citrónovou šťávou, muškátovým oříškem, podle chuti osolíme, krátce povaříme a nakonec omáčku zjemníme žloutkem, rozkvedlaným ve smetaně
6. Uvařené porce králíka pak v omáčce prohřejeme (omáčku vařit nesmíme, neboť by se žloutek v ní srazil)
7. Před podáváním posypeme jednotlivé porce drobně rozsekanou zelenou petrželí.
– Příloha: Knedlík, noky nebo dušená rýže, popřípadě těstoviny.
Poznámka:Příprava jíšky viz: Jíška .