REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kořeněná jablka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento chuťově velmi zajímavý kompot je nejlepší zejména k pečeným masům nebo masovým minutkám.


Ingredience:
2 kgkyselejších jablek
250 gmalé cibule
150 grozinek
50 gkokosových lupínků
20 gčerstvého zázvoru
6 lžiccalvadosu
1 kscitronu
Na nálev:
400 gkrystalového cukru
4 kshřebíčků
3 kscitronů
1 ksvanilkového cukru
2 lvody
kousek celé skořice

Postup:

1. Ze 3 citronů vymačkáme šťávu, zbylý citron důkladně opereme kartáčkem v horké vodě a nakrájíme na tenká kolečka
2. Cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka, rozinky přebereme a spaříme horkou vodou, čerstvý zázvor oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, hřebíčky roztlučeme nebo umeleme na hrubo
3. Připravíme si nálev; ve větším hrnci zkaramelizujeme cukr, zalijeme vodou, přidáme citronovou šťávu, kousky skořice, hřebíčky, vanilkový cukr a vaříme, dokud se všechen karamel nerozpustí, pak přecedíme
4. Mezitím jablka omyjeme, oloupeme, rozkrájíme na čtvrtiny, vyjmeme jádřince, masitou dužinu nakrájíme na tenké plátky, přidáme cibuli, spařené rozinky, kokosové lupínky, kostičky zázvoru, kolečka citronu, vše zalijeme calvadosem a směs opatrně promícháme, aby byla stejnorodá a alespoň 30 minut necháme marinovat
5. Do zavařovacích sklenic naskládáme ochucená jablka, zalijeme je asi 1 cm pod okraj horkým přecezeným nálevem, hned uzavřeme víčky, sterilujeme asi 20 minut při teplotě 85 °C a ještě horké kompoty ihned zchladíme studenou vodou.

Doporučení:

Kdo má rád jídla více pálivá, může jablka okořenit ještě chilli.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy