REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kořeněná jablka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento chuťově velmi zajímavý kompot je nejlepší zejména k pečeným masům nebo masovým minutkám.


Ingredience:
2 kgkyselejších jablek
250 gmalé cibule
150 grozinek
50 gkokosových lupínků
20 gčerstvého zázvoru
6 lžiccalvadosu
1 kscitronu
Na nálev:
400 gkrystalového cukru
4 kshřebíčků
3 kscitronů
1 ksvanilkového cukru
2 lvody
kousek celé skořice

Postup:

1. Ze 3 citronů vymačkáme šťávu, zbylý citron důkladně opereme kartáčkem v horké vodě a nakrájíme na tenká kolečka
2. Cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka, rozinky přebereme a spaříme horkou vodou, čerstvý zázvor oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, hřebíčky roztlučeme nebo umeleme na hrubo
3. Připravíme si nálev; ve větším hrnci zkaramelizujeme cukr, zalijeme vodou, přidáme citronovou šťávu, kousky skořice, hřebíčky, vanilkový cukr a vaříme, dokud se všechen karamel nerozpustí, pak přecedíme
4. Mezitím jablka omyjeme, oloupeme, rozkrájíme na čtvrtiny, vyjmeme jádřince, masitou dužinu nakrájíme na tenké plátky, přidáme cibuli, spařené rozinky, kokosové lupínky, kostičky zázvoru, kolečka citronu, vše zalijeme calvadosem a směs opatrně promícháme, aby byla stejnorodá a alespoň 30 minut necháme marinovat
5. Do zavařovacích sklenic naskládáme ochucená jablka, zalijeme je asi 1 cm pod okraj horkým přecezeným nálevem, hned uzavřeme víčky, sterilujeme asi 20 minut při teplotě 85 °C a ještě horké kompoty ihned zchladíme studenou vodou.

Doporučení:

Kdo má rád jídla více pálivá, může jablka okořenit ještě chilli.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Jak si zpříjemnit únorové dny? Lehkými a zároveň výživnými recepty z kvalitních surovin

Druhý měsíc roku může být poměrně vyčerpávající. Zima už je dlouhá a teplo ještě v nedohlednu. Čím si ale můžete zpříjemnit den, nebo třeba i noc? Kvalitním a dobrým jídlem, které vám hned zlepší náladu. Víte ovšem, jak vybírat potraviny, abyste si co nejvíce pochutnali? Podle log kvality umístěných na jejich obalech. A co tedy můžete zkusit uvařit? Naše nejnovější recepty, které se neobejdou bez některých z následujících ingrediencí – smetany, špenátu, kuřecího masa nebo těstovin. Dobrou chuť!

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy