Veškeré maso i uzeniny zavařujeme raději tepelně upravené, ať už vyuzením, povařením nebo třeba pečením.
Ingredience:
tepelně upravené klobásy nebo párky | |
Na 3 % solný lák: | |
10 l | vody |
300 g | soli |
Postup:
1. Před vložením do sklenic předvařené, nebo jinak tepelně upravené klobásy nebo párky opláchneme v horké vodě, necháme je okapat a pak čistýma rukama plníme do sklenic tak, aby nebyla přeplněny, klobásy pomačkané a pokřivené
2. Naplněné obaly zalijeme studeným 3 % studeným lákem (na 10 l vody 300 g soli), který jsme předem nechali dobře převařit po dobu 5 minut a pak vychladnout
3. Dobře uzavřené sklenice vkládáme do vody teplé 80 °C, pak teplotu vody necháme stoupnout na 90 °C a sterilujeme asi 35 minut.
Klobásy lze také sterilovat v konzervách s uzávěrem. Ty sterilujeme zcela potopené při teplotě do 100 °C opět kolem 30 minut. Konzervy pak vytáhneme a vychladíme ve studené vodě. Dobu sterilace nepřeháníme, aby se nám uzeniny nerozvařily!
Poznámka:Při konzervování klobás a párků je třeba věnovat zvláštní pozornost čistotě, a tu bezpodmínečně dodržovat!Další informace o zavařování najdete v naší škola vaření: Konzervování, sterilace, zavařování.