REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kompot ze zelených ořechů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opravdu poněkud zvláštní kompot, a to ještě z nedozrálých vlašských ořechů, máčených ve vodě, povařených a nakonec zavřených. Kompotované ořechy přidáváme do míchaných kompotů, nebo jimi zdobíme moučníky a dezerty.


Ingredience:
zelené ořechy (rostou zhruba v druhé polovině června)
Na 0,5 l vody:
0,5 lvody
1 kgcukru
skořice (kousek do každé sklenice)
hřebíček (2 ks na jednu zavřovací sklnici)
voda na máčení, uvaření a propláchnutí ořechů

Postup:

1. Na kompotování sklízíme ořechy zhruba v druhé polovině června, dokud mají nevyvinutou skořápku a mléčné jádro; omyté propíchneme jehlicí (pracujeme v gumových rukavicích, protože rubina ořechů intenzívně barví pokožku) a zalijeme čistou vodou, kterou denně vyměňujeme, když ořechy dostanou černohnědou barvu, jsou připravené ke kompotování
2. Ocedíme je, zalijeme čistou vodou a vaříme do změknutí, tj. když po napíchnutí na jehlici lehce sklouznou zpět
3. Měkké ořechy ihned zcedíme a rychle ochladíme proudem studené vody
4. Ořechy vyskládáme do zavařovacích sklenic, do každé přidáme úlomek skořice a 1-2 ks hřebíčky, zalijeme cukrovým roztokem a sterilujeme 30 minut při 85 °C.

Poznámka:

Více o zavařování najdete zde: Konzervace, zavařování, sterilace.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy