Opravdu poněkud zvláštní kompot, a to ještě z nedozrálých vlašských ořechů, máčených ve vodě, povařených a nakonec zavřených. Kompotované ořechy přidáváme do míchaných kompotů, nebo jimi zdobíme moučníky a dezerty.
Ingredience:
zelené ořechy (rostou zhruba v druhé polovině června) | |
Na 0,5 l vody: | |
0,5 l | vody |
1 kg | cukru |
skořice (kousek do každé sklenice) | |
hřebíček (2 ks na jednu zavřovací sklnici) | |
voda na máčení, uvaření a propláchnutí ořechů |
Postup:
1. Na kompotování sklízíme ořechy zhruba v druhé polovině června, dokud mají nevyvinutou skořápku a mléčné jádro; omyté propíchneme jehlicí (pracujeme v gumových rukavicích, protože rubina ořechů intenzívně barví pokožku) a zalijeme čistou vodou, kterou denně vyměňujeme, když ořechy dostanou černohnědou barvu, jsou připravené ke kompotování
2. Ocedíme je, zalijeme čistou vodou a vaříme do změknutí, tj. když po napíchnutí na jehlici lehce sklouznou zpět
3. Měkké ořechy ihned zcedíme a rychle ochladíme proudem studené vody
4. Ořechy vyskládáme do zavařovacích sklenic, do každé přidáme úlomek skořice a 1-2 ks hřebíčky, zalijeme cukrovým roztokem a sterilujeme 30 minut při 85 °C.
Více o zavařování najdete zde: Konzervace, zavařování, sterilace.