REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Klokaní svíčková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z klokaního boku připravená falešná svíčková servírovaná s knedlíkem, šlehačkou a brusinkami.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
1 kgklokaního boku
80 gšpeku
80 gmrkve
60 gpetržele
60 gceleru
50 gsádla
30 gcibule
15 kskuliček celého pepře
8 kskuliček nového koření
3 ksbobkové listy
2 lžícehladké mouky na zahuštění
1 lžičkatymiánu
125 mlšlehačky
sůl dle chuti
šťáva z půlky citrónu
plátky citrónu na ozdobu
šlehačka na zdobení
brusinky

Postup:

1. Maso důkladně nasolíme a pak ho prošpikujeme menšími špalíčky špeku
2. Zeleninu očistíme a nastrouháme, dochutíme kořením a do této zeleninové marinády naložíme nasolené maso z klokana, marinujeme v lednici cca 12 hodin
3. Maso vytáhneme z marinády, tu zbavíme přebytečné vody a vložíme ji do hrnce na rozpálené sádlo, zprudka restujeme 10-15 minut
4. Přidáme maso (v celku) a zprudka ho opečeme po všech stranách
5. Zalijeme vřelou vodou a dusíme cca 120 minut (podle velikosti masa)
6. Maso vyjmeme a nakrájíme na plátky, uchováme v teple
7. Hladkou mouku rozmícháme ve šlehačce a pozvolna, za stálého míchání, ji nalijeme do horké omáčky
8. Dochutíme solí a citrónovou šťávou, necháme chvíli povařit, pak ji přecedíme, zeleninu, která zbyla po scezení v sítu, do omáčky propasírujeme (protlačíme), ale bez bobkového listu, pepře a nového koření
9. Plátky masa vložíme do hotové omáčky a necháme je prohřát.

Doporučení:

– Jako přílohu servírujeme houskový knedlík, zdobíme plátkem citrónu, kopečkem šlehačky a lžící brusinek.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Příběh značky McCain, hranolkové legendy

Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství. „Doufáme, že sdílením našich záměrů se světem inspirujeme ostatní, aby se zapojili,“ říká Max Koeune, prezident a generální ředitel McCain Foods Limited.

číst dále ...

Léčivá hlíva ústřičná a opomíjené líhy

Hlíva ústřičná – Pleurotus ostreatus patří k typickým podzimním druhům a její růst je, při mírné zimě, i v zimních měsících. Jakmile ovšem klesnou mrazy -4 °C, její růst se zastaví. Při stoupnutí teploty nad 0 její růst opět pokračuje. Jeden z mála druhů, které jsou po rozmrznutí jedlé a nerozkládají se v nich toxické látky. K těmto druhům hub patří také například penízovka sametonohá či jidášovo ucho.

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Dárci přispívají na projekt Zachraň oběd koupí Obědovky, voucheru na převoz nevydaných obědů z jídelen lidem v nouzi

Díky aktivitě organizace Zachraň jídlo se od poloviny března 2022 podařilo zachránit přes 12 000 obědů, které zbývají ve firemních jídelnách, a darovat je lidem v nouzi. Nyní organizace spouští na platformě Darujme měsíční sbírku, která projektu Zachraň oběd umožní fungovat i v budoucnu. Zakoupením voucheru dárce zajistí převoz nevydaných obědů z firemních kantýn do charitativních organizací v Praze. Pomůže tak například samoživitelkám a eliminuje plýtvání jídlem.

číst dále ...

Odstartujte vánoční pečení perníkem aneb jak na netradiční perníkový dezert

Perník či perníčky jsou tradiční pochoutkou většiny pouťových a hodových slavností, ale i neodmyslitelnou předvánoční sladkostí, kterou si rok co rok bez výčitek většina z nás dopřává. Co si jej letos upéct v netradičním provedení a více si pohrát s jeho chutí? Stačí malá změna a uvidíte sami, že i s obyčejným perníkem můžete leckoho překvapit.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy