Příloha se slovenským názvem “kelový prívarok” se připravuje z povařené, na nudličky pokrájené kapusty zalité vodou a dochucené bujónem, česnekem a kořením, která se nakonec zahustí jíškou.
Ingredience:
1 ks | hlávka kapusty |
4-5 ks | stroužků česneku |
1 ks | kostky bujónu (masoxu) |
mletý černý pepř | |
hladká mouka | |
drcený kmín | |
voda | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Kapustu zbavíme vnějších listů, omyjeme a pokrájíme na nudličky, dáme do hrnce, zalijeme menším množstvím vody, přidáme bujón, česnek pepř, sůl a vaříme doměkka
2. Občas zkontrolujme množství vody, aby se nám nepřipálil, ale hodně vody nechceme, aby přívarek nebyl řídký
3. Po uvaření přívarek zahustíme jíškou z oleje a mouky, kterou rozředíme částí vody 4. Celý přívarek i se s jíškou necháme, za občasného míchání, přejít varem
5. Podáváme se špekáčky, vepřovým perkeltem, nebo klobáskou.
Jako příloha se podává chléb.
Poznámka:Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.