Citronovou šťávou marinovaný kapr, potřený sardelovým máslem, upečený v troubě doměkka, ke konci pečení zalitý zakysanou smetanou.
Ingredience:
1 kg | kapra |
100 g | másla |
50 g | sardelové pasty |
3 dl | zakysané smetany |
1 ks | cibule |
citronová šťáva | |
petrželka | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Vykuchaného, očištěného kapra naporcujeme, osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme hodinu uležet
2. Polovinu mírně povoleného másla utřeme se sardelovou pastou, přidáme nasekanou cibuli, petrželku a pepř, důkladně promícháme
3. Porce kapra osušíme, potřeme připraveným máslem, druhou polovinou másla vymažeme ohnivzdornou mísu, do které pak naskládáme připravené rybí maso
4. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C doměkka
5. Tak 10 minut před koncem zalijeme pokrm zakysanou smetanu a dopečeme
6. Podáváme například se šťouchanými brambory s červenou řepou, zdobíme petrželkou, citronem a nasekanou mladou cibulkou.
Podobně lze použít a upravit i jiný druh sladkovodní nebo mořské ryby.
Poznámka:Autor receptu: Dalibor Marounek