Porce kapra nebo jiné vhodné ryby zprudka opečené na oleji, pak podušené v kořeněném nálevu doměkka spolu s orestovanou zeleninou, maso vykostěné, proložené zeleninou a zalité studeným nálevem, podávané dobře vychlazené.
Ingredience:
4 ks | porce kapra nebo i jiné ryby |
100 g | kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) |
4 lžíce | oleje |
1 lžíce | octa |
1,5 dl | vody |
1 dl | bílého vína |
celý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Porce očištěného, osušeného kapra mírně nařízneme po délce, osolíme a po obou stranách opečeme na oleji, pak maso vyjmeme
2. Na oleji také opečme kořenovou zeleninu nakrájenou na plátky i s kořením, zalijeme vodou a vínem, přidáme sůl, ocet, přivedeme k varu, vložíme porce kapra (nádoba by měla být menší, aby bylo maso ryby potopené) a dusíme doměkka
3. Porce ryby vyjmeme, důsledně vykostíme, po vychladnutí vložíme do užší porcelánové misky, proložíme opečenou zeleninou a zalijeme studeným nálevem (vývarem)
4. Necháme ještě několik hodin proležet v lednici.
Takto upravené rybí maso servírujeme dobře vychlazené, s čerstvým pečivem.