Kalja, rybí ruská polévka, které se nejčastěji připravovala z candáta, nebo rybích odřezků. Pikantní chuť polévce dává lák z okurek, sušený estragon a čerstvý kopr.
Ingredience:
500-750 g | rybích odřezků |
150 g | pórku |
1,5 l | vody |
1 dl | nálevu z okurek |
2 ks | okurky v sladkokyselém nálevu |
2 ks | oloupané brambory |
1 ks | bobkový list |
1 ks | petržele |
1 ks | mrkve |
1 ks | cibule |
1 ks | citronu |
4 ks | kuličky nového koření |
4 ks | kuličky celého pepře |
2 lžíce | hladké mouky |
2 lžíce | másla |
1 lžíce | nasekaného čerstvého kopru |
1 lžička | sušeného estragonu |
špetka šafránu (lze nahradit kurkumou, přidává se jen pro barvu polévky) |
Postup:
- Rybí odřezky zalijeme v hrnci vodou, přidáme neoloupanou rozpůlenou cibuli, 2 oloupané brambory, 1 mrkev a 1 petržel, osolíme a přidáme divoké koření, bobkový list, nové koření, celý pepř. Polévku přivedeme k varu, naběračkou sebereme pěnu, stáhneme plamen a pod pokličkou vývar necháme táhnout 30 minut.
- Vývar scedíme, zeleninu a brambory odložíme stranou, z odřezků obereme do misky maso.
- V hrnci z másla a hladké mouky uděláme jíšku a zalijeme rybím vývarem. Přidáme nakrájené okurky a nalijeme lák z okurek, přivedeme k varu, 5 minut před koncem přidáme do polévky na kolečka nakrájený citron, sušený estragon, špetku zázvoru.
- Nakonec do hotové polévky přidáme nasekaný kopr, přikryjeme pokličkou, necháme 10 minut odstát.
- Rybí maso vložíme do talíře, zalijeme vařící polévkou. Kdo má rád hustší polévku může přidat na kostičky i nakrájenou zeleninu a brambory, ale pravá kalja je bez těchto surovin.
S názvem kalja se můžeme setkat i na Balkáně je to název rovněž pro polévku ale z jiných surovin. Bosenská kalja se připravuje z jehněčího, zelí a dalších surovin. Kalju vaří i v Chorvatsku, Dalmacii a Srbsku a to z hovězího masa.
Autor textu i fotografií: D. Marounek, zdroj: www.rybarskyrozcestnik.cz