Nadívaná kachna upečená dozlatova, servírovaná s kuličkami prohřátých hroznů a ořechů.
Ingredience:
Rozpis na 4-6 porcí: | |
1 ks | kachny velké cca 2,2 kg |
2 ks | den staré housky |
2 ks | vejce |
800 g | hroznového vína |
200 ml | bílého vína |
6 lžic | nasekaných vlašských ořechů |
2 lžíce | hladké mouky |
1 svazek | čerstvé máty |
drcený pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Kachnu důkladně očistíme a omyjeme, zevnitř i z venku osolíme
2. Housky nakrájíme na malé kostičky a dáme do mísy, přidáme žloutky a 3 lžíce nasekaných ořechů, půl svazku nasekané máty, špetka soli a 400 g očištěného hroznového vína
3. Nakonec do nádivky zlehka vmícháme pevný sníh z vaječných bílků
4. Připravenou nádivkou naplníme kachnu, aby nám směs nevytékala, otvory zajistíme párátky nebo raději zašijeme potravinářskou nití a dáme do pekáče
5. Maso mírně podlijeme studenou vodou a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 80 minut, během pečení kachnu přeléváme výpekem a případně podléváme horkou vodou
6. Měkkou kachnu vyndáme a uchováme v teple, část výpeku slijeme, ve zbylém orestujeme mouku, zalijeme vínem a trochou výpeku nebo vody a necháme asi 10 minut provařit, podle chuti osolíme a okořeníme pepřem
7. Do připravené šťávy vrátíme kachnu, přidáme zbytek očištěného hroznového vína a ořechů a společně vše prohřejeme.