Upečený korpus politý jogurtovou náplní a posypaný nasekanými pistáciemi.
Ingredience:
120 g | moučkového cukru |
90 g | celozrnné mouky |
20 g | hrubé mouky |
4 ks | vajec |
1/2 ks | sáčku kypřicího prášku do pečiva |
1/2 lžičky | mleté skořice |
tuk a hrubá mouka na formu | |
Na náplň: | |
1 lžička | mleté vanilky |
1 lžíce | citronové šťávy |
600 g | polotučného jogurtu |
150 g | neloupaných nesolených pistácií |
150 g | cukru |
20 g | želatiny |
horká voda |
Postup:
1. Žloutky utřeme s moučkovým cukrem do husté pěny
2. Do mísy prosijeme hrubou i celozrnnou mouku s práškem do pečiva a mletou skořicí, přidáme žloutkovou pěnu, promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků
3. Vlijeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 30 minut 4. Ze skořápek vyloupeme pistáciemi zalijeme vroucí vodou, po 10 minutách odstraníme změklé slupky a nasekáme na drobno
5. Na náplň jogurt vyšleháme s cukrem a vanilkou dohladka, vmícháme citronovou šťávu, želatinu připravenou podle návodu a 2/
3 nasekaných pistácií
6. Jogurtovou náplň nalijeme na vychladlý korpus, necháme v chladu ztuhnout, potom povrch posypeme zbylými pistáciemi a před podáváním nakrájíme horkým nožem na dílky.