REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jelení kýta na smetaně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slaninou prošpikované plátky kýty z jelena, servírované přelité smetanovou omáčkou z kořenové zeleniny, smetany a dalších ingrediencí, ozdobené plátky citrónu a šípkovou, brusinkovou nebo rybízovou marmeládou.


Ingredience:
800 gjelení kýty
200 gkořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
100 gslaniny v celku
250 mlsmetany ke šlehání
100 mloleje
2 lžícehladké mouky
1 lžíceplnotučné hořčice
5 kskuliček jalovce
5 kskuliček černého pepře
3 kskuličky nového koření
2 ksbobkové listy
1 ksvětší cibule
mletý černý pepř
tymián
ocet
cukr
voda
sůl
Na ozdobu:
šlehačka
plátky citrónu
šípková, brusinková nebo rybízová marmeláda

Postup:

1. Kořenovou zeleninu očistíme, opláchneme a nakrájíme na malé kousky, oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu pokrájíme na úzké špalíčky
2. Očištěnou jelení kýtu důkladně prošpikujeme slaninou, osolíme ji a okořeníme pepřem, v hrnci na rozpáleném oleji maso ze všech stran opečeme, aby se pěkně zatáhlo
3. Maso vytáhneme, do hrnce přilijeme zbylý olej, orestujeme na něm kořenovou zeleninu, pak vmícháme cibuli a hořčici, zastříkneme octem, přidáme koření a zalijeme asi 250 ml vody, krátce vše podusíme
4. Do připraveného základu vložíme jelení kýtu, zalijeme ji další tekutinou tak, aby byla nejméně do poloviny potopená, přidáme cukr, ocet a sůl, hrnec zaklopíme a maso necháme pozvolna, na mírném zdroji tepla, dusit, během přípravy doléváme horkou vodu
5. Hotové maso vytáhneme, nakrájíme na plátky, zeleninu zaprášíme moukou, 10 minut povaříme, pak omáčku propasírujeme přes sítko, rozředíme ji smetanou, dochutíme solí, cukrem a octem, prohřejeme a můžeme servírovat.

Doporučení:

Jako přílohu podáváme houskový knedlík, pokrm zdobíme plátky citrónu, šlehačkou a šípkovou, brusinkovou nebo rybízovou marmeládou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy