REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jelení kýta na smetaně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slaninou prošpikované plátky kýty z jelena, servírované přelité smetanovou omáčkou z kořenové zeleniny, smetany a dalších ingrediencí, ozdobené plátky citrónu a šípkovou, brusinkovou nebo rybízovou marmeládou.


Ingredience:
800 gjelení kýty
200 gkořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
100 gslaniny v celku
250 mlsmetany ke šlehání
100 mloleje
2 lžícehladké mouky
1 lžíceplnotučné hořčice
5 kskuliček jalovce
5 kskuliček černého pepře
3 kskuličky nového koření
2 ksbobkové listy
1 ksvětší cibule
mletý černý pepř
tymián
ocet
cukr
voda
sůl
Na ozdobu:
šlehačka
plátky citrónu
šípková, brusinková nebo rybízová marmeláda

Postup:

1. Kořenovou zeleninu očistíme, opláchneme a nakrájíme na malé kousky, oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu pokrájíme na úzké špalíčky
2. Očištěnou jelení kýtu důkladně prošpikujeme slaninou, osolíme ji a okořeníme pepřem, v hrnci na rozpáleném oleji maso ze všech stran opečeme, aby se pěkně zatáhlo
3. Maso vytáhneme, do hrnce přilijeme zbylý olej, orestujeme na něm kořenovou zeleninu, pak vmícháme cibuli a hořčici, zastříkneme octem, přidáme koření a zalijeme asi 250 ml vody, krátce vše podusíme
4. Do připraveného základu vložíme jelení kýtu, zalijeme ji další tekutinou tak, aby byla nejméně do poloviny potopená, přidáme cukr, ocet a sůl, hrnec zaklopíme a maso necháme pozvolna, na mírném zdroji tepla, dusit, během přípravy doléváme horkou vodu
5. Hotové maso vytáhneme, nakrájíme na plátky, zeleninu zaprášíme moukou, 10 minut povaříme, pak omáčku propasírujeme přes sítko, rozředíme ji smetanou, dochutíme solí, cukrem a octem, prohřejeme a můžeme servírovat.

Doporučení:

Jako přílohu podáváme houskový knedlík, pokrm zdobíme plátky citrónu, šlehačkou a šípkovou, brusinkovou nebo rybízovou marmeládou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare – pochutnáte si a po celé 3 měsíce můžete soutěžit o skvělé výhry!

Zapečené brambory nebo špagety s tuňákem? Milujete italskou kuchyni nebo jste zastánci tradiční klasiky? Rádi objevujete nové recepty a zkoušíte netradiční kombinace, ale zároveň hledíte na zdravou stravu a štíhlou linii? Pak neváhejte a vyzkoušejte zbrusu nové recepty od Rio Mare. Nejen, že si pochutnáte a prospějete svému zdraví, ale ještě můžete vyhrát parádní ceny! Sledujte www.riomaresoutez.cz a dozvíte se víc!

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Ochutnejte unikátní vajíčka z pastevního chovu

Statek Dvořák je rodinnou firmou, která v roce 1993 obnovila rodinnou tradici hospodaření přerušenou komunistickým režimem. Vedle rostlinné výroby se věnují chovu slepic a produkci vajec. Ve firmě si doslova „ujíždějí na trávě,“ protože slepice se s mobilním kurníkem každý týden posouvají po louce a tráví svůj čas ve volném výběhu plném nové a čerstvé potravy. Vajíčka jsou balena do krabiček, na jejichž výrobu se využívá právě tráva z louky. Způsob chovu slepic je u Dvořáků opravdu unikátní a projevuje se i na kvalitě vajec.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy