REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jelci na kyselo

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ve dvou nálevech naložené půlky jelců, servírované na kostky smíchané s kořenovou zeleninou, na kostičky nakrájenými kyselými okurkami a pikantní majonézou nebo tatarkou.


Ingredience:
1 kgjelců jesenů (tloušťů)
120 gsterilovaného hrášku
1 balenímajomézy nebo tatarské omáčky
2-3 kscibule
1-2 ksvětší chilli papričky
1 ksvelké kyselé okurky
1 ksvětší mrkve
1 kspetržele
1/4 ksmenšího celeru
sůl
Na první nálev:
1,5 locta s vodou smíchaný 1:1
Na 2 nálev:
0,75 lvody
0,25 locta
200 gcukru
20 gsoli
8 kskuliček černého pepře
4 kskuličky nového koření
3–4 ksvelké stroužky česneku
2 ksbobkové listy
2-3 kshřebíčky

Postup:

1. Ryby očistíme, vykucháme, rozřízneme po páteři na poloviny, odstraníme páteř a silná žebra, čisté půlky silně nasolíme, naskládáme do mísy a necháme v chladu 48 hodin proležet 2. Nasolené ryby naskládáme do sklenice, proložíme oloupanou cibulí nakrájenou na silnější kolečka, a zalijeme prvním nálevem
3. Po 3–
4 dnech ryby scedíme a nálev vylijeme
4. Ryby s cibulí zalijeme druhým vychladlým nálevem připravený svařením vody s octem a kořením, necháme další 3–
4 dny luhovat
5. Slijeme druhý nálev do hrnce a povaříme v něm na malé kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu
6. Ryby a cibuli nakrájíme na kousky, dáme do mísy, přidáme vychladlou uvařenou zeleninu, hrášek a nakrájenou kyselou okurku
7. Přimícháme majolku nebo tatarskou omáčku, do které jsem přidali nasekané chilli papričky a necháme do druhého dne v lednici proležet.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy