Noky z jater, cibule, vína, česneku a smetany, podávané s rybízovou omáčkou.
Ingredience:
200 g | jater (vepřových nebo telecích) |
100 g | slaniny |
1 dl | červeného vína |
1 ks | cibule |
1 ks | stroužku česneku |
3 lžíce | smetany |
mletý kmín | |
mletý pepř | |
lístky polníčku na ozdobu | |
kuličky rybízu na ozdobu | |
sůl | |
Na rybízovou omáčku: | |
100 g | rybízové marmelády |
50 g | červeného rybízu |
trochu červeného vína | |
mletý bílý pepř |
Postup:
1. Nejdříve si připravíme rybízovou omáčku; rybízovou marmeládu rozmícháme s červeným vínem, přidáme kuličky rybízu, opepříme, dobře promícháme a uložíme v chladu
2. Drobně nakrájenou slaninu rozehřejeme v kastrolku, přidáme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji opečeme
3. Přidáme očištěná, na menší kousky nakrájená játra, oloupaný prolisovaný stroužek česneku, trochu kmínu i pepře, krátce orestujeme, zalijeme vínem a dusíme pod pokličkou 15 minut doměkka 4. Po vychladnutí směs rozmixujeme se smetanou na hladkou hmotu, kterou osolíme a dvěma namočenými lžícemi vytvarujeme noky
5. Rozdělíme je na talíře, doplníme připravenou omáčkou, ozdobíme polníčkem i kuličkami rybízu a podáváme s opečenými toasty.