REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jaternice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept na přípravu jaternic při domácí pořážce.


Ingredience:
Poměr surovin:
40 %vařeného vepřového masa (z hlav, laloků a boků)
27 %máčené žemle
15 %vařených plic
10 %vařených vepřových jater
10 %tučné polévky
8 %syrových jater
Koření na 10 kg jaternic:
150 gsoli
30 gutřeného česneku
15 gmletého pepře
8 gmletého nového koření
4 gstrouhaného zázvoru
4 gcitrónové kůry
3 gmajoránky

Postup:

1. Syrová játra jemně umeleme na masovém strojku
2. Vařená játra nakrájíme na kostičky (0,5 cm)
3. Měkké, křehké maso nakrájíme na hrubší kostičky
4. Tvrdší maso, plíce a maso s kůžičkami umeleme na masovém strojku
5. Namočené žemle důkladně vymačkáme
6. Do mísy dáme vymačkané žemle, umletá syrová játra, přidáme tučnou polévku a pečlivě promícháme
7. Přidáme nakrájené i mleté suroviny
8. Prejt okořeníme mletým pepřem, utřeným česnekem, mletým novým kořením strouhaným zázvorem, majoránkou, citrónovou kůrou, osolíme a vše dobře promícháme
9. Ihned pak plníme do připravených rozvlažených, z jedné strany zašpejlovaných vepřových tenkých střev
10. Naplněné jaternice zašpejlujeme i z druhé strany
11. Zašpejlované jaternice vkládáme do vřelé polévky, zamícháme a dovařujemepři 90 °C asi 10 minut (dostatečně vařené jaternice vyplavou na hladinu polévky)
12. Vařené jaternice vyjmeme z hrnce, dáme do studené vody, opláchneme a rozložíme na dřevěné desky.

Doporučení:

Přebytečný jaternicový prejt lze upéci na pekáči a ještě teplý plnit do sklenic a konzervovat, ale jen na kratší dobu. Steriluje se 3 hodiny při teplotě nejméně 100 °C.Podle své chuti můžeme přidat jako koření i mletý hřebíček.

Poznámka:

Špejlování střev: Střívko se propíchne špejlí těsně při okraji, nejlépe proti tuku uvnitř střeva. Špejle se obtočí vrchem přes otevřený okraj a střívko se znovu stejným směrem propíchne tak, aby se otevřený kraj uzavíral. Stejným způsobem se střevo špejluje potřetí, popřípadě počtvrté, až je celý otvor uzavřen. Zašpejlované střívko se posune na konec špejle a odlomí. Stejně se špejlují střívka po naplnění jaternic prejtem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy