REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jaternice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept na přípravu jaternic při domácí pořážce.


Ingredience:
Poměr surovin:
40 %vařeného vepřového masa (z hlav, laloků a boků)
27 %máčené žemle
15 %vařených plic
10 %vařených vepřových jater
10 %tučné polévky
8 %syrových jater
Koření na 10 kg jaternic:
150 gsoli
30 gutřeného česneku
15 gmletého pepře
8 gmletého nového koření
4 gstrouhaného zázvoru
4 gcitrónové kůry
3 gmajoránky

Postup:

1. Syrová játra jemně umeleme na masovém strojku
2. Vařená játra nakrájíme na kostičky (0,5 cm)
3. Měkké, křehké maso nakrájíme na hrubší kostičky
4. Tvrdší maso, plíce a maso s kůžičkami umeleme na masovém strojku
5. Namočené žemle důkladně vymačkáme
6. Do mísy dáme vymačkané žemle, umletá syrová játra, přidáme tučnou polévku a pečlivě promícháme
7. Přidáme nakrájené i mleté suroviny
8. Prejt okořeníme mletým pepřem, utřeným česnekem, mletým novým kořením strouhaným zázvorem, majoránkou, citrónovou kůrou, osolíme a vše dobře promícháme
9. Ihned pak plníme do připravených rozvlažených, z jedné strany zašpejlovaných vepřových tenkých střev
10. Naplněné jaternice zašpejlujeme i z druhé strany
11. Zašpejlované jaternice vkládáme do vřelé polévky, zamícháme a dovařujemepři 90 °C asi 10 minut (dostatečně vařené jaternice vyplavou na hladinu polévky)
12. Vařené jaternice vyjmeme z hrnce, dáme do studené vody, opláchneme a rozložíme na dřevěné desky.

Doporučení:

Přebytečný jaternicový prejt lze upéci na pekáči a ještě teplý plnit do sklenic a konzervovat, ale jen na kratší dobu. Steriluje se 3 hodiny při teplotě nejméně 100 °C.Podle své chuti můžeme přidat jako koření i mletý hřebíček.

Poznámka:

Špejlování střev: Střívko se propíchne špejlí těsně při okraji, nejlépe proti tuku uvnitř střeva. Špejle se obtočí vrchem přes otevřený okraj a střívko se znovu stejným směrem propíchne tak, aby se otevřený kraj uzavíral. Stejným způsobem se střevo špejluje potřetí, popřípadě počtvrté, až je celý otvor uzavřen. Zašpejlované střívko se posune na konec špejle a odlomí. Stejně se špejlují střívka po naplnění jaternic prejtem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy