Teplá mléčná omáčka z jarních ingrediencí, vhodná jako příloha k natvrdo uvařeným vejcím.
Ingredience:
60 g | hladké mouky |
60 g | naťové (jarní) cibulky |
60 g | másla nebo jiného tuku |
2 lžíce | jemně nakrájeného šťovíku |
2 lžíce | jemně nakrájených kopřiv |
2 dcl | smetany ke šlehání |
muškátový oříšek | |
voda nebo vývar | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Na části másle nebo jiného tuku zpěníme drobně rozkrájenou cibulku a dobře opraný, nakrájený šťovík a kopřivy
2. Ze zbytku másla a mouky připravíme jíšku, zředíme ji vodou nebo vývarem, dobře rozmícháme a povaříme
3. Do povařeného základu vložíme zpěněnou cibulku a natě, vše okořeníme, osolíme a zjemníme smetanou
4. Necháme ještě přejít varem, podáváme k natvrdo uvařeným vejcím.
Jako další příloha jsou skvělé například uvařené nové brambory.
Poznámka:Příprava jíšky viz. recept: Jíška.