Pyré z několika druhů jablek, vhodné pro nastávající maminky, nebo kojící ženy, ochucené brusinkami a skořicí nebo zázvorem.
Ingredience:
2-3 kg | směs různých druhů jablek vhodných k vaření |
150 g | brusinek nebo 1-2 dcl brusinkové šťávy |
1 ks | skořice nebo kousek zázvoru |
Postup:
1. Důkladně omytá jablka rozkrájíme, zbavíme jadřinců, plátky dáme do vysokého, těžkého hrnce, zaklopíme a dusíme na mírném zdroji tepla, často mícháme, aby se jablka nepřichytila ke dnu, vaříme tak dlouho, dokud se dužiny nerozvaří na hustou kaši
2. V této fázi do pyré přidáme brusinky, nebo brusinkovou šťávu, ještě chvíli povaříme, promícháme a máme hotovo
3. Skladujeme krátkodobě ve skleničkách v lednici, nebo dlouhodobě, pak je lepší pyré sterilovat.
Ve směsi vybraných jablíček nesmí chybět tmavočervená jablka, jejichž slupky obsahují důležité antioxidanty – flavonoidy, a také nějaká nakyslá, šťavnatá, křupavá jablka.
Poznámka:Skořice nebo zázvor dodají další antioxidanty a pomáhají utišit raní nevolnosti v těhotenství.