Polévka připravená ze základu – zeleniny orestované na slanině, cibuli a česneku, povařená, ochucená podrcenými rajčaty a zvlášť uvařenou čočkou.
Ingredience:
2 hrsti | čočky |
100 g | slaniny |
3 ks | stroužky česneku |
2 ks | snítky tymiánu |
2 ks | bobkové listy |
1 ks | kousek celeru |
1 ks | mrkev |
1 ks | cibule |
1 konzerva | drcených rajčat |
voda | |
pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Nejlépe den máčenou čočku uvaříme doměkka zvlášť ve vodě s bobkovým listem a tymiánem
2. Mezitím v hrnci orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu s cibulí, ke konci restování přidáme 2 nasekané stroužky česneku, pokud pustí slanina málo tuku, přilijeme trochu oleje
3. Do tohoto základu vložíme nahrubo nastrouhanou mrkev s celerem a ještě cca 5 minut restujeme
4. Vlijeme drcená rajčata, osolíme, opepříme a přilijeme cca 250 ml vody, vaříme asi 15 minut a pak do polévky přidáme uvařenou čočku
5. Prohřejeme a rozdrtíme do ní poslední stroužek česneku, dochutíme solí a můžeme i malou špetkou cukru
6. Polévku podáváme posypanou nastrouhaným parmazánem.
Recept je z knihy Recepty z farmářských trhů od Hany Michopulu. Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno. Další recepty najdete také na blogu: V kuchyni vždy otevřeno ….