Makovník je sladký dezert upečený z máku, hladké mouky, vejce, cukru … potřený pikantní marmeládou, ozdobený citronovo-bílkovou polevou.
Ingredience:
2 hrnky | hladké mouky |
2 hrnky | mléka |
1 hrnek | oleje |
1,5 hrnku | celého máku |
1,5 hrnku | cukru |
2-3 ks | vejce |
1 lžička | sody |
1 sáček | prášek do pečiva |
pikantní marmeláda | |
papír na pečení | |
Na polevu: | |
300 g | moučkového cukru |
2 ks | bílky |
šťáva ze 2 kusů citronů |
Postup:
1. Z výše uvedených ingrediencím vymícháme těsto, které rozprostřeme na plech vyložený papírem na pečení
2. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 min, podle toho jak vám peče trouba
3. Ještě horký makovník potřeme marmeládou já použila domácí, z červené řepy
4. Na povrch dezertu naneseme citronovo-bílkovou polevu připravenou z cukru utřeného se šťávou z citronů a dvou bílků
5. Nakonec dezert pokapeme marmeládou a vidličkou uděláme ozdobný mramor, nechám zaschnout.
Když se řekne hrníčkový recept, je obvykle myšleno 1/4 l objemu. Já si beru hrnek o velikosti takové jak velký plech mám. To jen pro informaci.
Poznámka:Recept i s fotografií nám na stránky facebooku vložila paní Věra Skoumalová.