REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasicky, pomalu tažený, hovězí vývar z masa a kostí, koření a kořenové zeleniny, servírovaný s játrovými knedlíčky zavařenými přímo ve vývaru.


Ingredience:
300-400 ghovězího masa předního s kostí
150 gmrkev, petržel a kousek celeru - vložka do polévky
1 svazekbylinek (libeček, petrželka, tymián...)
2 lžícemásla
2-3 ksmrkve
1 kskořenové petržele
1 ksvětší cibule
1/4 ksstředně velkého celeru
2 lvody
pepř
sůl
Na játrové knedlíčky:
500 gvepřových jater
2 ksvejce
hladkolistá petržel
strouhanka
pepř
sůl
Ostatní:
nasekaná petrželka na ozdobu

Postup:
  1. Maso vložíme do většího hrnce, přidáme k němu celou, ale oloupanou cibuli, překrojené, oloupané mrkve a petržel, oloupaný kousek celeru a svazek bylinek, vše zalijeme vodou
  2. Na mírném zdroji tepla vaříme 2-4 hodiny, základ osolíme a okořeníme pepřem, během vaření odděláváme pěnu, která se bude tvořit na povrchu
  3. Maso i zeleninu vyndáme z vývaru, vývar přecedíme přes jemný cedník, uvařenou zeleninu vyhodíme, maso obereme od kosti a nakrájíme na menší kostičky
  4. Do polévky dáme novou zeleninu nakrájenou na kostičky, necháme na zdroji tepla změknout
  5. Připravíme si knedlíčky; očištěná játra pomeleme, poté smícháme s petrželkou, vejci, pepřem, solí a strouhankou
  6. Vytvarované knedlíčky zavaříme v polévce.
Doporučení:

Jako další vložku do polévky můžeme ke konci přidat sterilovaný hrášek.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy