Klasicky, pomalu tažený, hovězí vývar z masa a kostí, koření a kořenové zeleniny, servírovaný s játrovými knedlíčky zavařenými přímo ve vývaru.
Ingredience:
300-400 g | hovězího masa předního s kostí |
150 g | mrkev, petržel a kousek celeru - vložka do polévky |
1 svazek | bylinek (libeček, petrželka, tymián...) |
2 lžíce | másla |
2-3 ks | mrkve |
1 ks | kořenové petržele |
1 ks | větší cibule |
1/4 ks | středně velkého celeru |
2 l | vody |
pepř | |
sůl | |
Na játrové knedlíčky: | |
500 g | vepřových jater |
2 ks | vejce |
hladkolistá petržel | |
strouhanka | |
pepř | |
sůl | |
Ostatní: | |
nasekaná petrželka na ozdobu |
Postup:
- Maso vložíme do většího hrnce, přidáme k němu celou, ale oloupanou cibuli, překrojené, oloupané mrkve a petržel, oloupaný kousek celeru a svazek bylinek, vše zalijeme vodou
- Na mírném zdroji tepla vaříme 2-4 hodiny, základ osolíme a okořeníme pepřem, během vaření odděláváme pěnu, která se bude tvořit na povrchu
- Maso i zeleninu vyndáme z vývaru, vývar přecedíme přes jemný cedník, uvařenou zeleninu vyhodíme, maso obereme od kosti a nakrájíme na menší kostičky
- Do polévky dáme novou zeleninu nakrájenou na kostičky, necháme na zdroji tepla změknout
- Připravíme si knedlíčky; očištěná játra pomeleme, poté smícháme s petrželkou, vejci, pepřem, solí a strouhankou
- Vytvarované knedlíčky zavaříme v polévce.
Jako další vložku do polévky můžeme ke konci přidat sterilovaný hrášek.
Poznámka:Foto: Naďa Indruchová