REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí kližka na černém pivu s mrkví a hráškem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasika, podušené kostky hovězího masa zalité vývarem a pivem, ke konci spolu s mrkví a hráškem. Zelenina i s masem zahuštěná jíškou.


Ingredience:
600-800 ghovězí kližky
80 gsádla
4 ksvětší mrkve
2 kscibule
1 kskostka bujónu
1 sáčekmraženého hrášku
1 lžíce worcesterské omáčky
2 lžícehladké mouky
1 lžičkakmínu
0,5 lčerného piva
mletý černý pepř
citronová šťáva
cukr
sůl

Postup:
  1. Očištěné maso nakrájíme na větší kostky, oloupanou cibuli na jemná kolečka
  2. Na sádle v hrnci orestujeme cibuli, přidáme kostky masa, necháme je zatáhnout, osolíme, okořeníme kmínem a pepřem, podlijeme hrnkem horké vody, ve které jsem rozmíchali kostku bujónu, vše ještě zalijeme částí piva, necháme dusit pod pokličkou, disíme 2 hodiny, občas zamícháme
  3. Mrkve očistíme a nakrájíme na tenká kolečka, osmahneme ji na másle
  4. Přisypeme mražený hrášek, zamícháme, ještě chvíli dusíme, dokud není zelenina měkká, pak ji dochutíme worcesterovou omáčkou a citronovou šťávou, přisladíme cukrem
  5. Zeleninouvou směs přidáme k masu na posledních 15 minut, dolijeme zbytek piva
  6. Z másla a hladké mouky připravíme jíšku, necháme ji mírně vychladnout, pak ji vmícháme k masu a zelenině a ještě chvíli vše povaříme, dochutíme případně solí a pepřem.
Doporučení:

Asi nejlepší příloha jsou vařené brambory, bramborová kaše či šťouchané brambory.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy