REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilovaný vepřový špíz přímo nad ohništěm

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vepřová krkovička naporcovaná na plátky, marinovaná, proložená anglickou slaninou a cibulí, nakonec postupně grilovaná – rožněná na ohni na jehle určené pro grilování selat.


Ingredience:
Rozpis na 10 kg špízu:
8000 gvepřové krkovičky
1000 ganglické slaniny
1000 gvětší cibule
20 ksstroužků česneku
grilovací koření
vegeta
Na 2 l nálevu na potírání:
1,3 loleje
0, 7 lvody nebo piva
3 ksstroužků česneku
1 lžícegrilovacího koření
1 lžícehovězího vývaru (v prášku)
1 lžícesójové omáčky
1 lžičkačervené papriky
1 lžičkavegety

Postup:

1. Vepřovou krkovičku nakrájíme na zhruba centimetr široké plátky, mírně jednotlivé steaky naklepeme a z obou stran posypeme grilovacím kořením a špetkou vegety 2. Pak plátky masa pokládáme střídavě po vrstvách do vysoké mísy, s tím, že každou řadu prolijeme olejem a zastříkneme stroužkem česneku
3. Naložené maso zatížíme talířem a necháme do druhého dne uležet na dně ledničky
4. Steaky před samotným grilováním napichujeme na grilovací jehlu a to těsně vedle sebe, u vepřového špízu cca za každý třetí plátek masa přidáme plátek anglické slaniny a plátek cibule
5. Maso grilujeme na otočném grilu, na mírném ohni, nejlépe na rozpálených dřevěných uhlících, nikdy ne zprudka a na přímém ohni! (U špízu jde i o to, aby se nám mírně vyudil.)
6. Ořez provádíme postupně a jen po tenkých plátcích, systematicky díl po dílu vedle sebe
7. Ochutnáme a pokud chceme maso ještě dochutit, okrájenou část masa jemně posypeme grilovacím kořením, popřípadě vegetou
8. Po každé okrájení masa špíz potřeme nálevem.

Doporučení:

Nejlépe se potírá grilované maso větvičkami jalovce, špíz tak získá příjemnou vůni a kořeněnou chuť. Pod jehlu špízu si dejte rošt, který Vám při ořezávání masa zachytí skvělé kousky, které by jinak skončily v ohni.

Poznámka:

Ke grilovacímu koření se také hodí steakové koření.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy