REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilovaná krůta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Krůta naložená napícháním slaného nálevu, grilovaná na ohni.


Ingredience:
1 kskrůty
4 ksvětší mrkve
4 ksvětší petržele
200 ganglické slaniny
100 ggrilovacího koření
1 loleje
Na nálev:
1 lžícemletého pepře
1 lžícedrceného kmínu
1 lžičkasladké papriky
1 lžičkačervené pálivé papriky
2 lvody
1 ksvětší cibule
2 ksstroužků česneku
15 g soli na 1 kg masa

Postup:

1. Do dvou litrů vody hodíme koření, na plátky pokrájenou, oloupanou cibuli a česnek
2. Osolíme podle váhy masa, které budeme napichovat (na 1 kg masa použijeme 15 g soli)
3. Nálev přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut, pak ho necháme vychladnout
4. Vychladlý nálev přecedíme 5. Anglickou slaninu nakrájíme na delší hranolky, pak ji dáme do mrazáku zamrazit
6. Omytou, očištěnou zeleninu nakrájíme také na hranolky
7. Zeleninové hranolky spolu s mraženou anglickou slaninou, pomocí tenkého nože, vpravíme rovnoměrně do svaloviny krůty, tzv. ji prošpikujeme
8. Nyní krůtu napícháme připraveným nálevem a to pomocí injekční stříkačky s velkou jehlou.
9. V lednici necháme maso 2-3 dny uležet
10. Pak krůtu pozvolna grilujeme v celku, nejlépe na motorkem hnané otočné jehle
11. Při grilování krůtu potíráme nálevem připraveným z 1 l oleje a 100 g grilovacího koření
12. V průběhu grilování krůtu rovnoměrně, ze všech stran, ořezáváme 13. Vždy po oříznutí plátků masa krůtu opět potřeme potěrem z oleje a grilovacího koření.

Doporučení:

Potírání provádíme nejlépe pomocí větviček jalovce.

Poznámka:

První ořez bývá zhruba po 3-4 hodinách pečení, pak ořez opakujeme cca po 30 minutách.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy