REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Griliášový dort s meruňkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dort z mouky, másla, mléka a vajec s griliášem a meruňkami.


Ingredience:
Na těsto:
200 gpolohrubé mouky
120 gmásla
125 gcukru
2-3 lžícemléka
1 lžičkaprášku do pečiva
2 ksvajec
sůl
tuk na vymazání formy
Na griliáš:
150 gmandlových lupínků
150 gcukru
100 gmásla
100 mlsmetany ke šlehání
pečicí papír
Na náplň:
2-3 lžícecukru
600 mlsmetany ke šlehání
1 kssáčku vanilkového krému v prášku
1 ksplechovky (850 ml) meruňkového kompotu

Postup:

1. Změklé máslo, cukr a sůl utřeme do pěny, postupně vmícháme vejce, mléko a prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva
2. Ze všech přísad uhněteme hladké těsto, kterým naplníme dobře vymazanou dortovou formu (průměr 26 cm)
3. Pečeme 15-20 minut v předehřáté troubě (el. sporák 175 °C, plyn stupeň 2)
4. Korpus vyjmeme z formy a necháme vychladnout
5. Na griliáš povaříme asi 5 minut smetanu, cukr, mandlové lupínky a máslo
6. Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a hmotu na něm uhladíme
7. Pečeme v předehřáté troubě (el. sporák 175 °C, plyn stupeň 2) 15 až 20 minut
8. Necháme vychladnout a potom griliáš rozkrájíme na 12 kousků
9. Meruňky z kompotu dáme na síto okapat, čtyři si potom odložíme na ozdobení
10. Smetanu ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem
11. Okraj dortové formy upevníme kolem vychladlého korpusu, na něj rovnoměrně rozložíme okapané meruňky a potřeme zhruba třemi čtvrtinami vanilkového krému
12. Zbylým krémem naplníme zdobící sáček s hvězdicovou trubičkou a dort ozdobíme 12 pusinkami
13. Odložené meruňky rozkrojíme na 12 kousků a dáme je na krémové pusinky
14. Necháme asi 1 hodinu v chladu
15. Nakonec dort dozdobíme kousky griliáše poskládanými do větrníku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy