REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Griliášový dort s meruňkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dort z mouky, másla, mléka a vajec s griliášem a meruňkami.


Ingredience:
Na těsto:
200 gpolohrubé mouky
120 gmásla
125 gcukru
2-3 lžícemléka
1 lžičkaprášku do pečiva
2 ksvajec
sůl
tuk na vymazání formy
Na griliáš:
150 gmandlových lupínků
150 gcukru
100 gmásla
100 mlsmetany ke šlehání
pečicí papír
Na náplň:
2-3 lžícecukru
600 mlsmetany ke šlehání
1 kssáčku vanilkového krému v prášku
1 ksplechovky (850 ml) meruňkového kompotu

Postup:

1. Změklé máslo, cukr a sůl utřeme do pěny, postupně vmícháme vejce, mléko a prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva
2. Ze všech přísad uhněteme hladké těsto, kterým naplníme dobře vymazanou dortovou formu (průměr 26 cm)
3. Pečeme 15-20 minut v předehřáté troubě (el. sporák 175 °C, plyn stupeň 2)
4. Korpus vyjmeme z formy a necháme vychladnout
5. Na griliáš povaříme asi 5 minut smetanu, cukr, mandlové lupínky a máslo
6. Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a hmotu na něm uhladíme
7. Pečeme v předehřáté troubě (el. sporák 175 °C, plyn stupeň 2) 15 až 20 minut
8. Necháme vychladnout a potom griliáš rozkrájíme na 12 kousků
9. Meruňky z kompotu dáme na síto okapat, čtyři si potom odložíme na ozdobení
10. Smetanu ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem
11. Okraj dortové formy upevníme kolem vychladlého korpusu, na něj rovnoměrně rozložíme okapané meruňky a potřeme zhruba třemi čtvrtinami vanilkového krému
12. Zbylým krémem naplníme zdobící sáček s hvězdicovou trubičkou a dort ozdobíme 12 pusinkami
13. Odložené meruňky rozkrojíme na 12 kousků a dáme je na krémové pusinky
14. Necháme asi 1 hodinu v chladu
15. Nakonec dort dozdobíme kousky griliáše poskládanými do větrníku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy