REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gratináda z baklažánů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zapečená směs z podušených rajčat, opečených plátků baklažánů, bylinek, sýra a dalších ingrediencí.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
1,5 kgbaklažánů (lilků)
700 grajčat
100 gstrouhaného sýra
50 grajčatového protlaku
5-10 ksmladých lístků bazalky
2 ksstroužky česneku
4 lžíceoleje na smažení
2 lžícehrubé soli
2 lžícemásla
1 lžícepetrželky
tymián
pepř
sůl
olej na vymazání formy

Postup:

1. Z baklažánů oloupeme tuhou slupku, podélně je nakrájíme na plátky silní asi 1 cm, lehce je posypeme solí a necháme 30 minut takzvaně “vypotit”, zbavíme je tak případné hořkosti, pak zeleninu opláchneme a osušíme
2. Na pánvi na rozpáleném oleji jednotlivé plátky baklažánů prudce opečeme, rozložíme je na savý papír
3. Omytá rajčata překrojená na poloviny vložíme do hrnce na rozehřáté máslo, přidáme oloupaný, utřený česnek, nasekanou petrželku, lístky bazalky, špetku tymiánu a dusíme při vyšší teplotě. až se voda odpaří, během dušení přidáme ještě rajčatový protlak
4. Rajčatovou směs prolisujeme přes sítko a osolíme ji
5. Zapékací formu vymažeme olejem a naplníme postupně vrstvou rajčatové směsi, baklažánů a strouhaného sýra, až spotřebujeme všechny ingredience
6. V troubě vyhřáté na 180 °C potom gratinádu tak 20 minut zapékáme
7. Hotovou gratinádu vyklopíme, nakrájíme na plátky a podáváme jak teplou, tak i studenou s pečivem.

Doporučení:

Plátky gratinády můžeme ozdobit čerstvými bylinkami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Pečivo jako čerstvé i na velikonoční pondělí

Není nad čerstvé pečivo k snídani. Ne vždy má však člověk možnost zajít ráno do pekárny a dopřát si křupavé rohlíky či chléb. Jak se tedy o pečivo postarat, aby i na Velikonoční pondělí bylo jako čerstvé? Jak pečivo skladovat, aby již druhý den nezkamenělo nebo jej nezdobila plíseň? Stačí pár jednoduchých pravidel a na pečivu bude možné si pochutnávat i několik dní po jeho nákupu.

číst dále ...

Dvanáct tisíc franků tomu, kdo dokáže konzervovat potraviny

O tom, že je dobré mít doma zásoby potravin, jsme se momentálně všichni přesvědčili. Věděl to už Napoleon Bonaparte, který se v roce 1795 rozhodl odměnit kohokoliv, kdo najde způsob, jak uchovat čerstvé jídlo pro armádu. Výzvy se tehdy chopil pařížský kuchtík, který se nechal inspirovat vínem. Proč by se jídlo nedalo udržovat v lahvích? S touto myšlenkou si nedal pokoj celých patnáct let, až přišel na princip zavařování. Ještě tentýž rok na druhé straně kanálu La Manche přišel britský obchodník s nápadem, že místo skla použije plech. A začalo se vesele konzervovat.

číst dále ...

S kuchařem po Evropě – Irsko: Dušené skopové maso se zeleninou a bramborami

Video recept z irské kuchařky. S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Tento recept nás zavede na ostrov, tentokrát na severozápadě Evropy – do Irska.

číst dále ...

Domácí kuchyně za nízkou cenu až domů. Košík.cz začal rozvážet dotovaná hotová jídla, nabídku bude měnit každý týden

Na jedné straně stovky tisíc domácností v karanténě, na straně druhé gastronomické provozy, které jsou v současnosti závislé na rozvozu potravin a mají miliony korun v nezpracovaných zásobách. Online supermarket Košík.cz proto spustil novou platformu Hotovky Košík, která umožní lidem objednávat hotové jídlo s dovozem domů pomocí kurýrů DoDo. Jídlo, které je z prvotřídních surovin, bude s ohledem na situaci prodáváno i distribuováno za nákladovou cenu, tak aby si rodiny mohly dovolit nákup vícero porcí a pro rozvoz bude mimo jiné využito také dobrovolníků. O menu budou navíc rozhodovat sami zákazníci – měnit se bude každý týden.

číst dále ...

S kuchařem po Evropě – Portugalsko: Kalamáry plněné sýrem s grilovanou zeleninou

S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Tímto video receptem se podíváme do země nacházející se na Pyrenejském poloostrově – do Portugalska.

číst dále ...

S kuchařem po Evropě – Česko: Pstruh po mlynářsku s pohankovým rizotem

S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáváme aktuálně tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Tento video recept je ale od nás z Česka! Recept na pstruh po mlynářsku zná asi každý, ale již málo koho napadne ho podávat s pohankovým rizotem. Tuto kombinaci musíte rozhodně vyzkoušet!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy