REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gratináda z baklažánů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zapečená směs z podušených rajčat, opečených plátků baklažánů, bylinek, sýra a dalších ingrediencí.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
1,5 kgbaklažánů (lilků)
700 grajčat
100 gstrouhaného sýra
50 grajčatového protlaku
5-10 ksmladých lístků bazalky
2 ksstroužky česneku
4 lžíceoleje na smažení
2 lžícehrubé soli
2 lžícemásla
1 lžícepetrželky
tymián
pepř
sůl
olej na vymazání formy

Postup:

1. Z baklažánů oloupeme tuhou slupku, podélně je nakrájíme na plátky silní asi 1 cm, lehce je posypeme solí a necháme 30 minut takzvaně “vypotit”, zbavíme je tak případné hořkosti, pak zeleninu opláchneme a osušíme
2. Na pánvi na rozpáleném oleji jednotlivé plátky baklažánů prudce opečeme, rozložíme je na savý papír
3. Omytá rajčata překrojená na poloviny vložíme do hrnce na rozehřáté máslo, přidáme oloupaný, utřený česnek, nasekanou petrželku, lístky bazalky, špetku tymiánu a dusíme při vyšší teplotě. až se voda odpaří, během dušení přidáme ještě rajčatový protlak
4. Rajčatovou směs prolisujeme přes sítko a osolíme ji
5. Zapékací formu vymažeme olejem a naplníme postupně vrstvou rajčatové směsi, baklažánů a strouhaného sýra, až spotřebujeme všechny ingredience
6. V troubě vyhřáté na 180 °C potom gratinádu tak 20 minut zapékáme
7. Hotovou gratinádu vyklopíme, nakrájíme na plátky a podáváme jak teplou, tak i studenou s pečivem.

Doporučení:

Plátky gratinády můžeme ozdobit čerstvými bylinkami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy