REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Fondue II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Omáčka ze sýra, vína, třešňovice a koření určená k namáčení pochutin.


Ingredience:
250 gtvrdého sýra (Primátor)
100 gtaveného sýra
0,2 lbílého vína
2 lžíceSolamylu
2 lžícetřešňovice
1/4 lžičkystrouhaného muškátového oříšku
1 ksstroužku česneku
mletý bílý pepř
hrnec na fondue

Postup:

1. Hlubší pánev dobře vytřeme česnekem, nalijeme 0,15 l vína
2. Mírně zahřejeme, přidáme tvrdý sýr pokrájený na kostky a mícháme metličkou
3. Když se téměř rozpustí, přidáme tavený sýr, koření a nakonec solamyl rozmíchaný ve zbytku vína a vše na mírném ohni a za stálého míchání povaříme
4. Hmota musí být hladká a spojená, pak přidáme třešňovici a vše přelijeme do hrnce na fondue
5. Během konzumace udržujeme teplé
6. K namáčení nabízíme kousky opečeného chleba, kousky dopředu upraveného masa, předvařený květák, brokolici nebo kousky uvařených brambor.

Poznámka:

– Ve velkých nákupních řetězcích dnes koupíte speciální sýry určené k přípravě fondue- Sýry se obyčejně rozpouštějí v suchém bílém víně, které pomáhá udržovat přímé teplo a dodává sýru navinulou chuť, pro vylepšení chuti můžeme použít česnek- Griotka se používá místo brandy v případě, že sýr ještě není dostatečně uzrálý- Mouka nebo kukuřičný škrob se používají, pokud je omáčka příliš řídká- Fondue ohřívejte na malém plameni, aby se sýr nepřipaloval- Když je omáčka příliš hustá, přidejte trochu zahřátého bílého vína, stopku třešňovice nebo několik kapek citrónové šťávy.- Jestliže se v omáčce tvoří žmolky, zvyšte teplotu- Když je omáčka řídká, přidejte trochu nastrouhaného sýru, někdy stačí přidat špetku škrobové moučky rozmíchané v trošce vína nebo vody- Kousky k namáčení do sýru nekrájejte příliš nadrobno, jinak budou padatz vidliček- Pokud děláte masové fondue, chuťově je dolaďte studenými omáčkami k namáčení masa.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy