REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Fondue II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Omáčka ze sýra, vína, třešňovice a koření určená k namáčení pochutin.


Ingredience:
250 gtvrdého sýra (Primátor)
100 gtaveného sýra
0,2 lbílého vína
2 lžíceSolamylu
2 lžícetřešňovice
1/4 lžičkystrouhaného muškátového oříšku
1 ksstroužku česneku
mletý bílý pepř
hrnec na fondue

Postup:

1. Hlubší pánev dobře vytřeme česnekem, nalijeme 0,15 l vína
2. Mírně zahřejeme, přidáme tvrdý sýr pokrájený na kostky a mícháme metličkou
3. Když se téměř rozpustí, přidáme tavený sýr, koření a nakonec solamyl rozmíchaný ve zbytku vína a vše na mírném ohni a za stálého míchání povaříme
4. Hmota musí být hladká a spojená, pak přidáme třešňovici a vše přelijeme do hrnce na fondue
5. Během konzumace udržujeme teplé
6. K namáčení nabízíme kousky opečeného chleba, kousky dopředu upraveného masa, předvařený květák, brokolici nebo kousky uvařených brambor.

Poznámka:

– Ve velkých nákupních řetězcích dnes koupíte speciální sýry určené k přípravě fondue- Sýry se obyčejně rozpouštějí v suchém bílém víně, které pomáhá udržovat přímé teplo a dodává sýru navinulou chuť, pro vylepšení chuti můžeme použít česnek- Griotka se používá místo brandy v případě, že sýr ještě není dostatečně uzrálý- Mouka nebo kukuřičný škrob se používají, pokud je omáčka příliš řídká- Fondue ohřívejte na malém plameni, aby se sýr nepřipaloval- Když je omáčka příliš hustá, přidejte trochu zahřátého bílého vína, stopku třešňovice nebo několik kapek citrónové šťávy.- Jestliže se v omáčce tvoří žmolky, zvyšte teplotu- Když je omáčka řídká, přidejte trochu nastrouhaného sýru, někdy stačí přidat špetku škrobové moučky rozmíchané v trošce vína nebo vody- Kousky k namáčení do sýru nekrájejte příliš nadrobno, jinak budou padatz vidliček- Pokud děláte masové fondue, chuťově je dolaďte studenými omáčkami k namáčení masa.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Bauer nebo Sacher

Bauer Hotel Group, který provozuje gastronomické ikony jako restauraci U Prince, Terasu U Prince a zážitkovou gurmánskou perlu DEER, představuje sladké novinky. Dlouholetým cukrářským mistrem je Vojta Řehák. Právě on před deseti lety vymyslel spolu s panem Bauerem dort plný hořké a bílé čokolády, který se podával a podává na Staroměstském náměstí v restauraci i horní terase U Prince. Základem mu byl rodinný recept rodiny Bauerů, který šéfcukrář Vojta předělal do moderního gastronomického dezertu. Nyní plně dostál mezinárodního věhlasu v hodnoceních nestranných tuzemských a zahraničních průvodců, že došlo k povýšení z dezertu na rodinný dezert.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy