Omáčka ze sýra, vína, třešňovice a koření určená k namáčení pochutin.
Ingredience:
250 g | tvrdého sýra (Primátor) |
100 g | taveného sýra |
0,2 l | bílého vína |
2 lžíce | Solamylu |
2 lžíce | třešňovice |
1/4 lžičky | strouhaného muškátového oříšku |
1 ks | stroužku česneku |
mletý bílý pepř | |
hrnec na fondue |
Postup:
1. Hlubší pánev dobře vytřeme česnekem, nalijeme 0,15 l vína
2. Mírně zahřejeme, přidáme tvrdý sýr pokrájený na kostky a mícháme metličkou
3. Když se téměř rozpustí, přidáme tavený sýr, koření a nakonec solamyl rozmíchaný ve zbytku vína a vše na mírném ohni a za stálého míchání povaříme
4. Hmota musí být hladká a spojená, pak přidáme třešňovici a vše přelijeme do hrnce na fondue
5. Během konzumace udržujeme teplé
6. K namáčení nabízíme kousky opečeného chleba, kousky dopředu upraveného masa, předvařený květák, brokolici nebo kousky uvařených brambor.
– Ve velkých nákupních řetězcích dnes koupíte speciální sýry určené k přípravě fondue- Sýry se obyčejně rozpouštějí v suchém bílém víně, které pomáhá udržovat přímé teplo a dodává sýru navinulou chuť, pro vylepšení chuti můžeme použít česnek- Griotka se používá místo brandy v případě, že sýr ještě není dostatečně uzrálý- Mouka nebo kukuřičný škrob se používají, pokud je omáčka příliš řídká- Fondue ohřívejte na malém plameni, aby se sýr nepřipaloval- Když je omáčka příliš hustá, přidejte trochu zahřátého bílého vína, stopku třešňovice nebo několik kapek citrónové šťávy.- Jestliže se v omáčce tvoří žmolky, zvyšte teplotu- Když je omáčka řídká, přidejte trochu nastrouhaného sýru, někdy stačí přidat špetku škrobové moučky rozmíchané v trošce vína nebo vody- Kousky k namáčení do sýru nekrájejte příliš nadrobno, jinak budou padatz vidliček- Pokud děláte masové fondue, chuťově je dolaďte studenými omáčkami k namáčení masa.