REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Fiorentina porterhouse

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Steak porterhouse po toskánsku je pokrm pro 3-4 strávníky, syrový 3,5-5 cm tlustý totiž váží kolem 1 kg.


Ingredience:
steak porterhouse o tloušťce 3,5-5 cm (asi 1 kg)
6 kslístků šalvěje
2-3 ksstroužky česneku
1/2 hrníčkunejkvalitnějšího, za studena lisovaného olivového oleje extra virgin
1 lžičkačerstvého, jemně nasekaného rozmarýnu
hrubá mořská sůl
čerstvě namletý nebo podrcený černý pepř

Postup:

1. Nejprve gril rozehřejeme na vysokou teplotu
2. Rošt grilu okartáčujeme a potřeme tukem, aby se nám na steak obtiskla mřížka roštu
3. Steak bohatě okořeníme hrubou solí a čerstvě podrceným pepřem, mírně potřeme olejem, položíme na rošt a grilujeme podle chuti z každé strany 6 až 13 minut (záleží, jestli ho budeme chtít více nebo méně propečený)
4. Na dno hluboké mísy nebo talíře nasypte na jemno nasekaný česnek, rozmarýn a šalvějové lístky, navrch položíme ugrilovaný steak
5. Maso pokapeme olivovým olejem, steak několikrát otočíme, aby se dobře obalil v česneku, bylinách a oleji
6. Grilovaný, ještě horký steak takto marinujte 3 až 5 minut
7. Ukrojíme svíčkovou a odkrojíme ji od kosti, každý kus nakrájíme příčně na 3,5 cm silné plátky, ty polijeme ještě jednou olejem a ihned servírujeme.

Doporučení:

Doba grilování steaků:Steak, uvnitř krvavý připravíme za 5-6 minut, steak, uvnitř narůžovělý za 8-9 minut a steak dobře propečený bude hotový asi za 12 až 13 minut. Záleží na teplotě grilu a tloušťce masa.Kontrola propečenosti steaků:Prstem nebo grilovacími kleštěmi zatlačíme na maso, pokud je maso měkké, je uvnitř ještě syrové. Pokud na povrchu jemně pruží, bude uvnitř narůžovělé a pokud je pevné, je již dobře propečené i uvnitř.

Poznámka:

Více o přípravě hovězích steaků najdete zde: Grilujeme hovězí maso.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy