Džem vyrobený z cukrového melounu, broskví, citronové šťávy a želírovacího cukru, ochucený vodkou.
Ingredience:
Rozpis cca na 4 zavařovací sklenice: | |
1 kg | dužiny cukrového melounu |
1 kg | želírovacího cukru |
250 g | broskví |
40 ml | vodky |
studená voda nebo led |
Postup:
1. Z rozkrájeného cukrového melounu vybereme semínka, slupku odkrojíme, dužinu pokrájíme na menší kousky, pak ji rozmixujeme
2. Broskve na vrchní straně jemně nakrojíme do kříže, dáme do mísy, přelijeme vařící vodou, necháme stát 1 min, pak je prudce ochladíme studenou vodou, nebo je hodíme přímo do ledu, zchlazené oloupeme, rozpůlíme a vypeckujeme
3. Broskve také pokrájíme na menší kostky a spolu s citronovou šťávou, želírovacím cukrem a vodkou dáme do hrnce, za stálého míchání vaříme 4–
5 min, přidáme rozmixovaný meloun a na co nejsilnějším zdroji tepla vaříme další 4 min, stále mícháme
4. Ještě horký džem naplníme do vařící vodou vymytých a vysušených zavařovacích sklenic, ty dobře uzavřeme a necháme dnem vzhůru vystydnout.