Upečená dýně s lístky šalvěje, smíchaná s vařenou rýží a dalšími ingrediencemi.
Ingredience:
1 kg | dýně Hokkaido |
50 g | parmazánu + na posypání |
50 g | másla |
2 ks | varných sáčků kulatozrnné rýže |
1 ks | cibule |
1 ks | malého svazku šalvěje |
1,5 l | zeleninového vývaru |
3 lžíce | olivového oleje |
1 sklenička | bílého vína |
Postup:
1. Z dýně seřízneme vršek, odstraníme jádra, nakrájíme na kousky, promícháme se lžící oleje, polovinou na drobno nasekaných šalvějových lístků, přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě při 220 °C dozlatova
2. Mezitím dáme sáčky rýže do hrnce, zalijeme horkým zeleninovým vývarem a vaříme 15 až 20 minut
3. V hrnci na polovině rozpuštěného másla orestujeme za občasného míchání oloupanou, na drobno nakrájenou cibuli, přidáme okapanou rýži, vlijeme malou skleničku bílého vína a za občasného promíchání necháme odpařit
4. Polovinu pečené dýně rozmixujeme na pyré a spolu se strouhaným sýrem i zbylým máslem vmícháme do rýže, necháme chvíli stát a nakonec do rizota přidáme druhou polovinu pečené dýně, ozdobíme zbylými šalvějovými lístky opečenými na oleji a posypeme strouhaným parmazánem.