V troubě upečená oloupaná dýně Hokkaidó ochucená chilli a koriandrem, pak povařená ve vývaru spolu s cibulí, sušenou šunkou a šalvějí, servírovaná rozmixovaná na jemný krém, ozdobená zakysanou smetanou a čerstvě namletým barevným pepřem.
Ingredience:
500 g | oloupané dýně Hokkaidó nakrájené na menší kostky |
1,5 l | kuřecí vývar (nebo zeleninový, či hovězí) |
10 ks | plátků sušené slaniny (skvělá je například Pancetta) |
1 ks | chilli papričky (sušené) |
1 ks | cibule |
1/2 svazku | čerstvé šalvěje |
4 lžíce | zakysané smetany |
2 lžíce | semínek koriandru |
extra panenský olivový olej | |
čerstvě namletý barevný pepř | |
sůl | |
Ostatní: | |
papír na pečení, ruční tyčový mixér |
Postup:
1. Oloupanou a na kostky nebo plátky nakrájenou dýni rozložíme na plech vyložený papírem na pečení, dužinu posypeme nadrcenou chilli papričkou a semínky koriandru, zakápneme olivovým olejem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C dýni upečeme doměkka, tedy asi 10-15 minut
2. Do hrnce nalijeme trochu olivového oleje, na kterém zprudka orestujeme na kostičky pokrájenou sušenou slaninu spolu s lístky posekané šalvěje a nadrobno pokrájenou cibulí
3. Přidáme dýni upečenou v troubě, vše zalijeme vývarem, přivedeme k varu, po chvíli polévku odstavíme ze zdroje tepla a důkladně ji rozmixujeme ručním tyčovým mixérem
4. Hladký krém vrátíme zpět na zdroj tepla, polévku dochutíme solí a čerstvě namletým barevným pepřem
5. Jednotlivé porce polévky na talíři zdobíme lžící zakysané smetany a orestovanou slaninou, zakápneme kapkou extra panenského olivového oleje.
Sušenou slaninu můžete nahradit naší klasickou anglickou slaninou, když se orestuje, je také skvělá!
Dýňová polévka se zázvorem, pečenými kaštany a oříškovým olejem
Dýňovo-bramborovo-mrkvová polévka