REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dýňová polévka s pomerančem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dýňová (tykvová) polévka připravená z kousků dýně, zeleninového nebo kuřecího vývaru, mléka a dalších ingrediencí.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
900 goloupané dýně (tykve) pokrájené na kostky
1,5 lhorkého zeleninového nebo kuřecího vývaru
1,5 dlvlažného mléka
2 ksstředně velké cibule
2 ksstroužky česneku
3 lžícečerstvého tymiánu bez stonků
2 lžíceolivového oleje
jemně nastrouhaná kůra a šťáva z 1 ks pomeranče
mletý černý pepř
sůl
kostičky osmaženého chleba na ozdobu

Postup:

1. Ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a restujeme ji 3-4 minuty, dokud nezměkne
2. Přidáme oloupaný, na plátky pokrájený česnek a kostky dýně o velikosti cca 2,5 cm a za stálého míchání vše restujeme další 2 minuty
3. Přilijeme horký zeleninový nebo kuřecí vývar, šťávu z pomeranče, přidáme 2 lžíce tymiánu a nastrouhanou pomerančovou kůru
4. Pod pokličkou, na mírném plameni, polévku vaříme 20 minut (dokud dýně nezměkne)
5. Mírně vychladlou směs umixujeme v mixéru dohladka, dochutíme solí a pepřem
6. Nalijeme zpět do pánve, přilijeme vlažné mléko, polévku zahříváme 3-4 minuty, ale nenecháme ji vařit
7. Dýňovou polévku rozdělíme do 4 misek, každou porci posypeme zbytkem tymiánu a zdobíme kostičkami opečeného chleba.

Doporučení:

Takto připravená dýňová polévka lze také zamrazit, vydrží v mrazáku až 3 měsíce.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy