Pečený koláč plněný náplní z mletého masa, koření, vody, mouky, hrášku a petrželky, posypaný strouhaným sýrem.
Ingredience:
Na těsto: | |
300 g | hladké mouky + na pomoučení |
170 g | rostlinného tuku |
4-5 lžic | vody |
1 lžička | kypřicího prášku do pečiva |
1/2 lžičky | soli |
vejce na potření | |
tuk na vymazání remosky | |
Na náplň: | |
300 g | mletého masa |
200 g | sterilovaného hrášku |
2 lžíce | hladké mouky |
2 lžíce | vody |
1 ks | vejce |
kari koření | |
mletý pepř | |
nasekaná petrželka | |
sůl | |
Na posypání: | |
50 g | strouhaného tvrdého sýra |
Postup:
1. Prosátou hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva, solí, změklým tukem a vodou zpracujeme na vále v hladké těsto, které rozdělíme na dvě poloviny
2. První polovinu na pomoučeném vále rozválíme na kulatý tvar pečící mísy, za pomocí válečku přeneseme do tukem vymazané remosky, okraje těsta zahneme dovnitř (asi 1cm, ale může být i více) a přitiskneme k okraji formy
3. Na náplň v míse dobře promícháme mleté maso, rozklepnuté vejce, hladkou mouku, vodu, okapaný sterilovaný hrášek, na drobno nasekanou petrželku, mletý pepř, sůl a kari koření
4. Na těsto rozetřeme připravenou náplň, přikryjeme druhou polovinou na plát rozváleného těsta, okraje těsta, které se stýkají u stěn remosky, k sobě dobře přitiskneme, aby náplň nevytékala, vidličkou povrch několikrát propícháme, aby se nevzdouval, pak potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme
5. Asi po 20 minutách víko sejmeme, rychle koláč posypeme na jemno nastrouhaným sýrem, znovu přikryjeme víkem a pečeme dále dozlatova (asi 15 minut)
6. Koláč je dobrý teplý i studený a jako přílohu můžeme podávat kyselé okurčičky.