Jeden z nejtypičtějších zákusků v České republice. Nejen naše maminky, ale také babičky tuto dobrotu pekly několikrát do roka a vždy se všem sbíhaly sliny. Příprava je navíc velmi snadná a v obchodech naleznete mnoho surovin na pečení označených některým z log kvality. Vybírejte si oceněnou mouku, cukr, mléko nebo vejce, pouze tak budete mít jistotu, že nakupujete kvalitní suroviny.
Ingredience:
Počet porcí: 4 porce | |
150 g | hladké mouky |
100 g | polohrubé mouky |
100 g | rybízové marmelády |
80 g | cukru krupice |
75 g | cukru moučka |
65 g | povidel |
65 g | másla |
25 g | kakaa |
250 ml | polotučného mléka |
250 ml | smetany 30 % |
1 sáček | vanilkový cukr |
1 sáček | prášek do perníku |
1 sáček | prášek do pečiva |
2 ks | vejce |
Postup:
- Máslo, mléko, povidla a 2 dl smetany rozpustíme v rendlíku na mírném plameni a dáme zchladnout. Do mísy přidáme všechny ingredience kromě smetany a marmelády. Poté přilijeme vychladlou směs a vše důkladně promícháme.
- Hotovou směs nalijeme na vymazaný plech a pečeme v troubě na 170 °C přibližně 25 minut.
- Zbytek šlehačky vyšleháme mixérem do tuha. Marmeládu a šlehačku klademe na hotový perník.
Pokud nám v lednici zbude trochu kefírového mléka a nevíme, co s ním, je škoda jej vyhazovat. Můžeme přidat do perníkového těsta v poměru půl dávky mléka a půl dávky mléka kefírového. Perník dostane rázem zajímavější chuť a bude „vláčnější“.
Poznámka:Recept k článku: Zima pomalu, ale jistě přichází. A tak si společně připravíme zajímavé recepty, které nejen zasytí, ale také zahřejí
zdroj: www.akademiekvality.cz