REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí perník s rybízovou marmeládou a šlehačkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jeden z nejtypičtějších zákusků v České republice. Nejen naše maminky, ale také babičky tuto dobrotu pekly několikrát do roka a vždy se všem sbíhaly sliny. Příprava je navíc velmi snadná a v obchodech naleznete mnoho surovin na pečení označených některým z log kvality. Vybírejte si oceněnou mouku, cukr, mléko nebo vejce, pouze tak budete mít jistotu, že nakupujete kvalitní suroviny.


Ingredience:
Počet porcí: 4 porce
150 ghladké mouky
100 gpolohrubé mouky
100 grybízové marmelády
80 gcukru krupice
75 gcukru moučka
65 gpovidel
65 gmásla
25 gkakaa
250 mlpolotučného mléka
250 mlsmetany 30 %
1 sáčekvanilkový cukr
1 sáčekprášek do perníku
1 sáčekprášek do pečiva
2 ksvejce

Postup:
  1. Máslo, mléko, povidla a 2 dl smetany rozpustíme v rendlíku na mírném plameni a dáme zchladnout. Do mísy přidáme všechny ingredience kromě smetany a marmelády. Poté přilijeme vychladlou směs a vše důkladně promícháme.
  2. Hotovou směs nalijeme na vymazaný plech a pečeme v troubě na 170 °C přibližně 25 minut.
  3. Zbytek šlehačky vyšleháme mixérem do tuha. Marmeládu a šlehačku klademe na hotový perník.
Doporučení:

Pokud nám v lednici zbude trochu kefírového mléka a nevíme, co s ním, je škoda jej vyhazovat. Můžeme přidat do perníkového těsta v poměru půl dávky mléka a půl dávky mléka kefírového. Perník dostane rázem zajímavější chuť a bude „vláčnější“.

Poznámka:

Recept k článku: Zima pomalu, ale jistě přichází. A tak si společně připravíme zajímavé recepty, které nejen zasytí, ale také zahřejí

zdroj: www.akademiekvality.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy